Trump ‘Golan Tepeleri’ni Yahudi Varlığına Verdi
22 Mart 2019

Trump ‘Golan Tepeleri’ni Yahudi Varlığına Verdi

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD Başkanı Trump, “İsrai”in işgali altındaki Golan Tepeleri konusunda, "ABD için “İsrail'in” Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi." ifadesini kullandı. “İsrail”, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'de işgal, 1981'de ilhak etmişti.

ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Orta Doğu barışı ve bölgedeki denklemler açısından çok önemli bir adımın sinyalini verdi.

Trump, ABD'nin Orta Doğu politikasındaki bu önemli değişimi, "52 yılın ardından ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi." sözleriyle ilan etti.

Trump ayrıca Golan Tepeleri'nin "İsrail ve bölgesel istikrar için stratejik ve güvenlik açısından kritik bir öneme sahip olduğunu" belirtti.

Konuyla ilgili Beyaz Saray'dan ve ABD Dışişleri Bakanlığından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Ankara'dan Cılız Tepki

Cumhurbaşkanlığ Sözcüsü İbrahin Kalın, Trump'ın Golan Tepeleriyle ilgili açıklamasına karşı tarafı rahatsız etmeyecek tarzda cılız bir tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Uluslararası hukuk, ülkelerin toprak bütünlüğünü garanti altına alır.

ABD yönetiminin Filistin topraklarını işgal eden “İsrail”in Golan tepelerine yönelik hukuk dışı eylemlerini meşrulaştırmaya çalışması, işgal politikasına destek vermek ve çatışmaları derinleştirmektir.” dedi.

Cumhuriyetçi Senatör Graham’ın “Golan Tepeleri” Çıkışı

“İsrail”de 9 Nisan'da yapılacak erken seçim öncesi Binyamin Netanyahu yönetiminin, Washington'u işgal altındaki Golan Tepeleri'ni "İsrail toprağı" olarak tanıması için ikna etmeye çalıştığı iddia edilmişti.

ABD'nin Güney Carolina Senatörü Cumhuriyetçi Lindsey Graham, Başbakan Netanyahu ile 11 Mart'ta Golan Tepeleri'ne gerçekleştirdiği ziyaret esnasında yaptığı açıklamada, "Golan Tepeleri'nin “İsrail”in toprağı olarak tanıması için ABD Başkanı Donald Trump ile görüşebilirim. Buranın bugün ve sonsuza dek “İsrail”in bir parçası olarak tanınması için çalışmalara başlayacağım." demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığının 13 Mart'ta yayımladığı 2018 İnsan Hakları Raporu'nun “İsrail” bölümünde, daha önce "işgal altında" şeklinde tanımlanan Golan Tepeleri için ilk kez "İsrail” kontrolündeki" ifadesinin kullanılması dikkati çekmişti.

“İsrail”, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor.

Golan Tepelerinin Tarihi

5 Haziran 1967'de İsrail ve Arap komşuları arasında artan gerginlik 6 Gün Savaşları'nın başlamasına yol açmıştı.

“İsrail”, Mısır'dan Gazze ve Sina Yarımadası'nı, Suriye'den de Golan Tepeleri'ni aldı. Ürdün güçlerini de Batı Şeria ile Doğu Kudüs'ten çıkardı.

BM Güvenlik Konseyi, bunun üzerine 242 sayılı kararı aldı. Kararda, savaşla toprak kazanımı reddediliyor, son çarpışmalarda ele geçirdiği yerlerden “İsrail”in çekilmesi isteniyordu. Fakat BM kararı hiçbir zaman uygulanmadı.

BM'ye göre, bu savaşta 500 bin Filistinli mülteci haline geldi; Mısır, Lübnan, Ürdün ve Suriye'ye göç etti.

Netanyahu: “Trump'a Sonsuza Dek Minnettar Olacağız”

ABD Başkanı Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı. Trump, İslam dünyasından gelen tüm tepkilere karşın Kudüs'ü “İsrail”in resmi başkenti olarak tanıdı ve Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınacağını açıklamasının ardından şimdi de “İsrai”in işgali altındaki Golan Tepeleri konusunda, "ABD için “İsrail'in” Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldiğini" söyledi.

“İsrail” Başbakanı Netanyahu ABD'nin kararının ardından yaptığı ilk açıklamada Trump'a teşekkür etti ve "İsrail” halkı sonsuza kadar minnettar olacak" dedi.

Netanyahu, “1995'ten bu yana göreve gelen her ABD Başkanı, bunun için doğru zaman olmadığını belirterek, ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasını ertelemişti.” dedi.