Tanzim Satış, Fiyatları Aşağı Çeker Mi?
11 Şubat 2019

Tanzim Satış, Fiyatları Aşağı Çeker Mi?

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Hükümet, artan gıda fiyatlarıyla mücadele için harekete geçtiğini ifade etse de, üreticiler zamlar ile artan maliyetlerin önüne geçilmediği sürece fiyatlarda büyük bir değişim yaşanmayacağını ifade ediyor.

Hükümet acil bir kararla uygun fiyatlı sebze ve meyve için tanzim satış noktaları açılmasına karar verdi. Ticaret Bakanı Pekcan, bu konuda "fahiş fiyat operasyonu düzenlendiğini" de açıkladı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 5 ilde uygulanan hal denetimiyle ilgili yazılı açıklamada bulunarak şunları söyledi: "Yapılan operasyonlarda sebze ve meyvelerin alış ve satış fiyatlarında yüzde 800'lere varan oranlarda fahiş fiyat artışları tespit ettik. İlk verilere göre fahiş fiyat uygulayan 88 firma hakkında 2 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulanması için Bakanlığımızca idari işlem başlattık"

Pekcan ilk belirlemelere göre, 'Ürün tedarikinde yer alan aracılar tarafından rekabet unsurlarının ihlal edilmesi sonucunda olağandışı fahiş fiyat oluşumuna yol açıldığı, ürün tedarikinde aracıların kayıt dışı işlemleri ile gerçeğe aykırı fiyat beyanlarının ürün fiyat oluşumunda aşırı artışlara yol açtığı ve ürün künyelerinde yer alan bilgilerin eksik ya da yanıltıcı olduğu yönünde bulguların' tespit edildiğini kaydetti.

Seçimler öncesi başlatılan bu uygulama ile fiyatların aşağı çekilmesi hedeflense de, üreticiler, kira, elektrik, köprü geçiş ücretleri, sgk primleri, motorin, plastik fiyatlarındaki artışların zamların önünü açtığından şikayetçi.

Hallerdeki Teröre Karşı Savaş

Fiyatlardaki artışı, hallerdeki komisyonculardan kaynaklandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güneydoğu’da terörle mücadele ettiğimiz gibi hallerde terör estirenlerin de işini bitiririz uyarısında bulundu.

Cumurbaşkanı Erdoğan, Enflasyonla Topyekün Mücadele kapsamında uygun fiyatlı sebze ve meyve için tanzim satış yerlerinin faaliyete geçirileceğini söyledi.

"Biz de şimdi satış mağazalarıyla, tanzim satışlarla illere giriyoruz ve yarından itibaren maliyetine bunu vatandaşımıza satacağız" diyen Erdoğan bugün İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu'nda partisinin etkinliğinde yaptığı konuşmada halde denetim yapmak isteyen müfettişlerin tehdit edildiğini açıkladı.

"Ticaret Bakanlığından müfettişler Hal'e gitmişler, rapor tutacak müfettişlerimizi dövmeye kalktılar. Neden? Çünkü kovana çomak sokulduğu için" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı, "Eğer kendini devletten güçlü zannedenler varsa şunu bilsinler ki devlet nasıl teröristlerin Cudi'de, Gabar'da, Tendürek'te mağaraların içinde işini bitirdiyse, halde terör estirenlerin de işini de biz en kısa zamanda bitiririz" diye konuştu.

Gıda Fiyatları Tavan Yaptı

Ocak ayında en yüksek artış yüzde 6,43 ile gıda grubunda yaşanırken, enflasyon verisinin detaylarına bakıldığında en fazla fiyat artışının yüzde 87,87 ile çarliston biberde yaşandığı görüldü. Patlıcan yüzde 80,94 ile ikinci sırada yer alırken, ıspanak yüzde 67,63, sivri biber de yüzde 63,84 ile yüksek artış gösteren sebzeler arasında yer aldı.