Taliban: “ABD Sözünde Durmadı”
16 Nisan 2021

Taliban: “ABD Sözünde Durmadı”

Mepa News

Köklü Değişim Medya

Taliban, ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'dan Eylül ayında çekileceklerine ilişkin açıklamasına tepki gösterdi. İmzaladığı anlaşmalara uymamakla tanınan ABD’nin Doha görüşmelerinde Mayıs ayına kadar çekilme işlemini tamamlayacağına dair söz verdiği açıklamada hatırlatıldı.

Biden dün yaptığı konuşmada Afganistan'daki askerlerini Mayıs ayında çekmeye başlayacaklarını, 11 Eylül tarihine kadar ülkedeki tüm askerlerini çekeceklerini duyurmuştu.

Doha Anlaşması'nın açık bir ihlali

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından yapılan açıklamada, Afganistan’dan çekilmenin kabul edilmesinin, ABD'nin meseleyi anladığını gösterdiği ifade edildi.

Açıklamada Taliban, ABD'nin ülkeden çekilmeyi birkaç ay ertelemesine ilişkin ise şöyle dedi:

"-Bu karar Doha Anlaşması'nın açık bir ihlalidir ve anlaşmadaki taahhütlere uymamaktadır.

- Anlaşma Birleşmiş Milletler ve dünyadan birçok ülke ile organizasyonun temsilcilerinin huzurunda imzalandığından ve şu anda Amerika tarafından ihlal edildiğinden, anlaşmanın imzalanmasına şahitlik eden tüm ülke ve organizasyonların, Amerika'ya taahhütlerini yerine getirmesi ve belirlenen tarihte Afganistan'dan güçlerini çekmesi yönünde baskı uygulaması gerekmektedir.

-Anlaşmaya ve taahhütlere rağmen 10 günde 6 bin mahkumun serbest bırakılması sürecinin ilk aşamasının bile 6 aya uzatılması, Afganlar arası müzakereler başladıktan 3 ay sonra kalan tüm mahkumların serbest bırakılmaması, yaptırım listelerinin iptal edilmemesi, 1200'ü aşkın askeri ihlalin gerçekleştirilmesi ve son olarak askeri birliklerin çekilmesinin birkaç ay ertelenmesi; tüm bunlar dünyaya Amerika'nın güvenilmez olduğunu, vaat ve sözlerinde durmadığını göstermektedir."

"Biz anlaşmaya uyduk"

Taliban, kendilerinin anlaşmaya uyduğunu, Amerika'nın ise anlaşmayı ihlal ettiğini vurgulayarak, ortaya çıkacak sonuçlardan kendilerinin değil ABD'nin sorumlu olduğunu savundu.

Açıklamada ABD ve diğer yabancı güçler, savaşı uzatmak için bahane üretmekle suçlandı. Taliban, bu güçlere birliklerini Afganistan'dan bir an önce çekme çağrısı yaptı.

Taliban, bağımsız ve İslami bir sistem kurmaktan taviz vermeyeceklerini ifade etti.

Doha Anlaşması ve ABD'nin Çekilme Süreci

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanan anlaşma kapsamında, ABD ülkedeki askerlerini çekmeye başladı.

2020 Haziran ayı ortasında ABD, Afganistan'daki askerlerinin sayısını 8 bin 600 civarına düşürdü.

Temmuz ortasında ise ABD, anlaşma kapsamında Hilmend, Uruzgan, Paktika ve Lağman vilayetlerinde bulunan toplam 5 büyük askeri üssü kapatmıştı.

15 Ocak tarihinde ABD Afganistan'daki asker sayısını 2 bin 500'e düşürdü.

Anlaşma imzalandığı dönemde ABD'nin ülkede yaklaşık 13 bin askeri bulunuyordu.

ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşmada, ABD ülkeden 14 ay içerisinde çekileceğini taahhüt etmişti.

Bu kapsamda ABD'nin 2021 yılı Mayıs ayına kadar ülkeden çekilmesi gerekiyor.

Afganistan görüşmeleri için 16 Nisan’da Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenmesi planlanan İstanbul Konferansı, Taliban’ın katılamayacağını bildirmesi üzerine 24 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasına ertelenmişti.

ABD, Afganistan görüşmelerinde Katar ve Türkiye’ye arabuluculuk rolü vermişti. Taliban'ın İstanbul'daki konferansa katılıp katılmayacağı henüz açıklanmadı.