Tacikistan’da “Başörtüsü” Yasağı
17 Aralık 2018

Tacikistan’da “Başörtüsü” Yasağı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Tacikistan savcılığı ülkede başörtüsü takan kadınların resmi dairelere girmesinin yasaklanması için çalışma başlattı. Tacik makamları, devlet ve özel kurumlardaki kadınların başörtülü olarak çalışmasını yasaklamaya karar verdi.

Halen başörtüsü ile çalışan kadınların, tüm kurumlara, kuruluşlara ve işletmelerde çalışmasını engelleyecek bir yasa tasarısını hazırlamak üzere Ulusal Yasama Merkezi'nde bir çalışma grubu kuruldu.

Resmi Başörtü Yasağı İçin İlk Girişim

Tacikistan'daki kadınların başörtüsü takmalarını yasal olarak kısıtlayan ilk girişim yapıldı. Bugüne kadar yetkililer, halk arasında açıklayıcı bir çalışma yürütmeye çalışmışlardı. Başörtü takmanın Tacikli kadınların ulusal geleneklere ve kıyafet giyme kültürüne aykırı olduğu öne sürülmüştü.

Yetkililer, kadınların başörtüsü, satr, burka ve diğer Müslüman kıyafetleri giymelerini önermiyor. İnsan hakları savunucuları bu tür kısıtlamaların vatandaşların hak ve özgürlüklerini ihlal ettiğini savunuyor.

Konuyu tartışmak üzere 18 Aralık'ta Duşanbe'de, Tacikistan'ın tüm devlet kurumlarının temsilcilerinin katılacağı yuvarlak masa toplantısı yapılacak.

Kadın ve Aile İşleri Komitesi Başlattı

Tasarının geliştirilmesini, Tacikistan Cumhuriyeti Hükümeti kapsamındaki Kadın ve Aile İşleri Komitesi üstlendi. Savcı, Tacikistan Başsavcılığı'na yazdığı mektupta, satra ve başörtülü kadınlara yasal olarak tüm idari binalara girilmesinin yasaklamasını istedi.

Savcılık Genel Sekreteri bu talebi, Ulusal Mevzuat Merkezi'ndeki yasayı hazırlamak için kurumlar arası komisyonun oluşturulduğu ayrı bir talimat temelinde, Başkanın icra dairesine gönderdi.