Suudi Arabistan’dan Hutbelere Kontrol
10 Ağustos 2018

Suudi Arabistan’dan Hutbelere Kontrol

Euronews

Köklü Değişim Medya

Suudi Arabistan, camilerdeki hutbe ve vaazları yakından kontrol etmek için akıllı telefon uygulaması çıkarıyor.

Suud, İktidarının Sarsılmasından Korktuğu İçin Kontrol Mekanizması Kuruyor

ABD eksenli politikaları uygularken karşılaştığı muhalif sesleri kontrol altında tutabilme ve halka yayılmasını önlemek için her alanda kontrol mekanizmalarını sıklaştıran Suud, son olarak hutbe kontrolü çalışması ile halkın ve alimlerin dikta yönetimini muhasebe etmemesi için yeni çalışmalar başlatıyor.

Medya, Camiiler ve STK’ları kontrol altına alıp, mevcut zulmü kamuoyunun nazarından uzaklaştırmak, baskıcı, zorba yönetimlerin sürekli kullandıkları bir yöntem. Suud yönetiminin, daha önce de yönetimi eleştiren, muhasebe eden alimleri zindanlarda tuttuğu biliniyor.

Suudi Arabistan İslam İşleri Bakanı Abdullatif Al eş-Şeyh’e göre söz konusu uygulama, camilerdeki vaazların uzunluğunu ve niteliğini değerlendirmeye yardımcı olacak.

Ülkedeki camilerde devletin dini değer ve yorumuna 'ters düşen' fikirlerin yayılmaması adında önemli bir uygulama olduğunun altını çizen Al eş-Şeyh, "Kutsal mekanlarda insanların aklının çelinmesine, istikrarın ve sosyal huzurun bozulmasına izin verilmeyeceğini" vurguladı.

Öte yandan Suudi Arabistan’da ortak hutbe ve vaaz uygulaması için çalışmaların da devam ettiği belirtildi. Söz konusu mobil uygulamayla din görevlilerinin yanı sıra uygulamayı kullanan kişilerin gittikleri cami, dinledikleri vaazların da yakından takip edileceği belirtiliyor.