Suriyeli Muhacirlere Yönelik Irkçı Saldırılar Protesto Edildi
08 Temmuz 2019

Suriyeli Muhacirlere Yönelik Irkçı Saldırılar Protesto Edildi

Özgür-Der, Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Özgür-Der’in düzenlemiş olduğu “Kardeşime Dokunma!” eylemi Saraçhane Parkı’nda gerçekleştirildi.

Haksöz Haber’den Fatih Demir’in haberine göre; Özgür-Der’in düzenlemiş olduğu “Kardeşime Dokunma!” eylemi Saraçhane Parkı’nda birçok STK ve yazarın desteği ile gerçekleşti. Eylemi yöneten Murat Ayar, “Geçtiğimiz yıllarda vahşice katledilen Emani ailesinin yaşadığı dram, Sakarya’da iki Türkiyeli vatandaş tarafından tecavüze uğradıktan sonra katledilen Mefta Emani ve 10 aylık bebeğinin uğradığı zulmü unutmuyoruz. Vahşice işlenen bu suçtan dolayı nasıl ki bütün Türkiyeliler sorumlu değilse Suriyeliler üzerinden yapılan “Suriyeliler geldi hırsızlıklar arttı, taciz vakaları arttı” söylemleri de gerçekçi değil, bu bir topluma mal edilemez. ”Bunun açıkça ırkçı bir söylem olduğunu belirten Ayar, Suriyelileri günah keçisi ilan etmenin yanlış olduğunu vurgulayarak, Suriyelilerin savaş mağduru ve muhacir kardeşlerimiz olduğunu belirtti.

Ardından sırasıyla Suriyeli astronot Muhammed Ahmed Faris, Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, AID Genel Başkanı Mevlüt Yurtseven, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkan Yardımcısı Av. Enes Kafadar, Gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça birer konuşma yaptı.

“Irkçı-Faşizan Saldırıları Lanetliyoruz! Suriyeli Muhacirler Kardeşimizdir!”; “Muhacirler ‘Yabancı’ Değil Kardeşimizdir!”; “Suriyeliler Kalsın! Irkçılar Defolsun!”; “Muhacire Ensar Ol!”, “Kendin İçin İstediğini Kardeşin İçin de İste!”, “Sadece Saldırganlardan Değil; Kışkırtıcılardan da Hesap Sorulsun!” pankart ve dövizlerinin açıldığı eylemde “Muhacirler Allah’ın Emanetidir!”, “Müslüman Halklar Kardeştir”, “Muhacire Uzanan Eller Kırılsın!”, “Irkçılık İnsanlık Suçudur!”, “Yaşasın Kardeşlik, Kahrolsun Irkçılık!”, “Hükümet Uyuma Çapulcuya Engel Ol!”, “Yaşasın Ümmet Dayanışması!” sloganlarının atıldığı eylem katılımcıların hep beraber ve gür bir şekilde “Mülteciler Allah’ın Emanetidir!” “Müslüman Uyuma Kardeşine Sahip Çık!” sloganını atması ile birlikte etkinlik sona erdi.

“#KardeşimeDokunma” hashtag’i ile sosyal medyada da yürütülen kampanyaya çok sayıda gazeteci, yazar, akademisyen yayınladıkları mesajlarla destek verdi.

Yetkililer sesimizi duymalı. D.Turkistanlı kardeşimiz İbrahim Vubuli'nin iadesi acilen durdurulmalı @tcbestepe @TC_icisleri @Gocidaresi @RTErdogan @suleymansoylu #BirDoğuTürkistanlı#KardeşimeDokunma pic.twitter.com/iARNYnwD5P

— Bahadır Kurbanoğlu (@bahadirkurbano)