“Stratejik Ortaklar” Telefonda Görüştü
22 Şubat 2019

“Stratejik Ortaklar” Telefonda Görüştü

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ilişkiler, Suriye ve ticaret konularının ele alındığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Erdoğan, “Türkiye'nin stratejik ortağıyla yakın ilişkilerini sürdürme arzusunu” yeniden teyit etti.

Suriye’deki operasyonlarda önceden de varolan koordinasyonun devam ettirilmesi hususunda mutabık kalındı. Astana sürecinin her ne kadar ABD’ye karşı ilerlediği havası verilse de, Washington’ın istek ve planları çerçevesinde yürütüldüğü, ABD’nin varılan sonuçtan memnun olduğunu açıklaması teyit ediyor. Bilindiği üzere Trump İdlib mutabakatı sonrası, “Astana Üçlüsü”ne ayrı ayrı teşekkür etmişti.

Trump ve Erdoğan’ın görüşmesi sonrasında yapılan açıklamada, Suriye konusunda Trump ve Erdoğan'ın olası bir güvenli bölge oluşturulması hususunda koordinasyonu sürdürme yönünde mutabık kaldığı belirtildi. Bu bağlamda iki liderin, ABD Savunma Bakan Vekili Pat Shanahan ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'ın ilave görüşmeler için Cuma günü Washington'da Milli Savunma Bakanı Hulusİ Akar ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'i ağırlayacağına dikkat çektiği belirtildi.

“Erdoğan'dan Stratejik Ortaklık Vurgusu”

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarının görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Trump-Erdoğan görüşmesinde ikili meseleler ve Suriye'deki son gelişmeler ele alındığı bildirildi. Suriye’de siyasi sürecin desteklenmesinin önemi vurgulanırken, terörün her türüne karşı mücadelede ortak kararlılığın altı çizildi.

Görüşmede Erdoğan'ın, ''Türkiye'nin stratejik ortağıyla yakın ilişkilerini sürdürme arzusunu yeniden teyit ettiği” kaydedildi.

İki liderin, ''ABD'nin Suriye'den çekilme kararının müşterek çıkarlara uygun olarak ve ortak hedeflerine zarar vermeyecek şekilde uygulanması hususunda mutabık kaldığı'' belirtildi.

Erdoğan ve Trump'ın ayrıca, ''ikili ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve 75 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma konusunda mutabık kaldığı'' kaydedildi.

İki Yüz Amerikan Askeri Kalacak

Başkan Trump ve Erdoğan’ın gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders’dan da bir açıklama geldi. Reuters haber ajansına göre Sanders, Amerika’nın Suriye’den çekilmesinin ardından 200 Amerikan askerinden oluşan bir barış gücünün bir süreliğine Suriye’de kalacağını belirtti.

Beyaz Saray sözcüsü konuyla ilgili başka ayrıntı vermedi. Ancak CNN’e bilgi veren ve planlama sürecine ilişkin bilgi sahibi olan Amerikalı bir yetkili 200 Amerikan askerinin Amerika’nın Irak ve Ürdün sınırı yakınlarındaki El Tanf üssü ile Suriye’nin kuzeydoğusu arasında bölüştürülecek.

Amerika’nın barış gücü kapsamında Suriye’de bırakacağı 200 askerin lojistik ve istihbarat alanında destek sağlaması ve keşif/gözetim misyonlarında görev alması planlanıyor.

Amerika’nın Suriye’de yaklaşık 2 bin askeri bulunuyor. Başta İngiltere ve Fransa olmak üzere Avrupalı müttefiklerle yapılan görüşmelerde Amerika’nın çekilmesi sonrası Suriye’de doğacak boşluğu doldurmak amacıyla kurulması olası uluslararası güce katkı sağlamaları gündeme gelmişti.