Soçi Sonrası İdlib’de Suikastlar
26 Eylül 2018

Soçi Sonrası İdlib’de Suikastlar

ŞARKUL AVSAT

Köklü Değişim Medya

Suriye’nin kuzeyinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin arasında Soçi’de imzalanan Türk- Rus anlaşmasına karşı olan örgüt üyelerini hedef alan suikast eylemleri arttı. Daha önce de Suriye’nin genelinde, son zamanlarda İdlib’de Astana ve Cenevre kararlarının kabul etmeyip Esed ve destekçileri ile savaşmaya devam eden muhalif grupların liderlerine suikastlar düzenlenmişti.

Muhalif medya kaynakları, kimliği belirsiz kişilerin, Hurras ed- Din ( Dinin Muhafızları) örgütünden Seyyaf lakaplı askeri bir lidere suikast düzenlendiğini belirtti. Kaynakların aktardığına göre Seyyaf, İdlib kırsalında, Cebelu’z- Zabiye Bölgesi’ndeki Kansafara beldesi yakınlarında nerden geldiği bilinmeyen bir kurşun sonucu hayatını kaybetti.

Söz konusu olay, ‘Hurras ed-Din örgütünün’ Türkler ve Ruslar arasında İdlib hakkında imzalanan anlaşmayı reddettiklerini açıkladıktan bir gün sonra gerçekleşti.

“İdlib Hakkındaki Toplantıları Reddediyoruz”

Örgüt tarafından Soçi’den çıkan Türk-Rus planı hakkında yapılan açıklamada, “Biz Hurras ed- Din olarak İdlib hakkındaki açıklama ve toplantıları reddediyoruz. Bu büyük konferanslar konusunda uyarıyoruz. Bosna’daki silahsızlanma anlaşmasının sonucunu hatırlatıyoruz. Kardeşlerimizi Allah’a dönmeye ve nefis muhasebesi yapmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Rus Güçlerine Ait Gözlem Noktasına Saldırı

Bölgedeki aktivistler, Suriyeli Muhalif Smart Haber Ajansı’na verdikleri demeçte, El-Kaide’ye bağlı olan Hurras ed- Din örgütünün, Rus-Türk anlaşmasını reddettiğini açıkladıktan 2 gün sonra dün İdlib’in doğusundaki Ebu Dahur beldesi yakınlarında Rus güçlerine ait gözlem noktasını, ağır topçu ateşine tuttuğunu belirtti.

Aktivisler ayrıca, Ebu Dahur beldesinin kuzeyindeki Berağisi köyünde Rus güçlerine ait olan bir gözetleme noktasının, örgüt tarafından gerçekleştirilen 3 topçu atışının hedefi olduğunu ifade etti. Saldırı sonucunda can ve mal kaybı yaşanmadığı belirtildi.

Smart haber ajansına göre, örgütün dün sabah bölgeye seyyar top atışı yapabilen bir kamyon getirerek atış yaptığı ve ardından geri çekildiği belirtildi. Suriye rejimi ise, İdlib’in doğusundaki Balissa, Kuveyris, Tavilu’l Halib ve Şeyh İdris köylerinde bulunan tarım arazilerini hedef alarak saldırıya karşı misillemede bulundu.

Örgütlerin Bölgedeki Varlığı

Hurras ed- Din örgütü, El-Kaide’ye bağlı ve Heyetu Tahriru’ş Şam’dan (HTŞ) ayrılan grupların birleşmesiyle oluşuyor. Örgüt, İdlib ve komşu il Lazkiye’nin dağlarında faaliyet gösteriyor.

El Kaide’ye bağlı ‘Ensar ed-Din Cephesi’, İdlib’de bir ‘varlık savaşı’ olduğunu belirterek Türk- Rus anlaşmasının reddettiğini açıkladı.

Ensar ed-Din ise 25 Temmuz 2014 tarihinde Şamu’l İslam ve Şamu’l Fecr hareketlerinin birleşmesiyle oluştu. 2017 yılının Ocak ayı sonlarında HTŞ’ye katıldı. Geçtiğimiz Haziran ayının ortalarında HTŞ’den ayrılan grup, İdlib ve Lazkiye kırsalında faaliyet gösteriyor.

Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı Cephet el Tahrir el Vataniyye’den (Ulusal Kurtuluş Cephesi) bir lider, Hurras ed- Din örgütünün Türk- Rus anlaşmasını reddetmesinin bölgedeki duruma ‘herhangi bir etkisi olmayacağını’ ifade etti.