Sahipsiz Arakan’da Katliam Devam Ediyor
09 Temmuz 2020

Sahipsiz Arakan’da Katliam Devam Ediyor

Mepa News

Köklü Değişim Medya

Uluslararası Af Örgütü yayınladığı raporda Myanmar ordusunun savaş suçu işlediğini açıkladı. Dünyanın gözü önünde vahşice katledilen Müslümanlara çevre İslam beldeleri de dahil el uzatan yok. Müslümanlar katledilirken orduları kışlalara hapseden İslam beldelerinin yöneticileri, dalga geçer gibi pirinç ve çadır gönderiyor. Öte yandan bölgedeki karışıklığı fırsat bilen Çin, Hindistan ve Batılı şirketler bölgenin petrollerini yağmalamaya devam ediyor.

Myanmar ordusunun Müslüman Rohingyaların yaşadığı Arakan eyaletine yaptığı hava saldırılarında aralarında 7 yaşında bir çocuk bulunan en az 19 sivil hayatını kaybetti.

Ülkenin kuzey batısında gerçekleşen saldırılar sonrası Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna göre Arakan ve Chin eyaletlerinde Müslümanların yaşadığı köyler de yakılarak yok edildi.

Af Örgütü, Budist Myanmar yönetimi ile Arakan Müslümanları arasında artan tansiyondan dolayı bugüne kadar Müslümanların katledilmesini izlemekten başak bir şey yapmayan sömürgeci kafirlerin hakimiyetindeki Birleşmiş Milletler'i (BM) göreve çağırırken, Müslümanların çoğunlukta yaşadığı köylerde insanlara işkence edildiği, Covid-19'dan dolayı dışarı çıkamayan bölge halkının evlerine Myanmarlı askerler tarafından baskınlar düzenlendiği kaydedildi.

Af Örgütü, yayınladığı raporunda Myanmar ordusunun savaş suçu işlediğini belirtirken, BM Güvenlik Konseyi'nin konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) götürmesi gerektiğini duyurdu.

Uluslararası Af Örgütü Asya Pasifik Direktörü Nicholas Bequelin yaptığı açıklamada, "Myanmar yönetimi insanlara Covid-19 sebebiyle evde kalma yönünde baskı yaparken Arakan ve Chin eyaletlerinde insanların evlerini yakıyor ve sivilleri öldürüyor" diye konuştu.

Çarşamba günü açıklanan raporda, Myanmar ordusunun Müslüman Rohingyalara yönelik kendisine özel baskın taktikleri uyguladığı ve bunu sürekli hale getirdiği bilgisi de yer alıyor.

Ocak Ayından Beri Arakan'dan 10 Bin Kişi Göç Etti, İnternet 1 Yıldır Yok

BM İnsan Hakları Komisyonu, son altı aydır yükselen tansiyon sebebiyle yaklaşık 10 bin bölge halkının evlerini terk ederek göç etmek zorunda kaldığını duyurdu.

Ayrıca bölgede internet erişiminin de bir yıldır kesik olduğu, bölge halkının iletişimde büyük zorluklar yaşadığı belirtiliyor.

BM'ye göre sadece mayıs ayında çıkan çatışmalarda Myanmar ordusu Tatmadaw'ın saldırıları sonucu en az 30 Arakanlı Müslüman hayatını kaybetti.

Myanmar ordusunun mart ayı ortasında Chin eyaletine bağlı Paletwa şehrine düzenlediği hava saldırılarında uluslararası insan hakları örgütleri kaynaklarına göre en az 11 kişi hayatını kaybetmişti.

Bölgenin Petrol Kaynaklarını Çin, Hindistan ve Batılı Şirketler 'Yağmalıyor'

Öte yandan bölgede çıkan karışıklığı fırsat bilen büyük yabancı şirketlerin, Arakan ve Chin eyaletlerinde çıkan petrolü yağmaladığı belirtildi. Arakan Petrol İzleme Örgütü'nün (Arakan Oil Watch) hazırladığı rapora göre Çin, Hindistan ve bazı Batılı ülkelere ait şirketlerin bölgedeki off-shore petrollerini (deniz sondajı petrolleri) yağmaladığı, ancak yöre halkının buna rağmen fakirlik içerisinde yaşamına devam ettiği açıklandı.

Etnik Arakan halkının bu sebeple Myanmar'ın merkezi yönetiminden daha bağımsız bir yapıda olmak istediği ve bu sayede doğal kaynaklara erişimin çok daha rahat olacağı ifade ediliyor. Şu andaki sistemde bölgeden elde edilen petroller üzerinden alınan tüm vergiler doğrudan Nepido yönetimine gidiyor.