“S-400 İşi Bitti, S-500’leri de Ortak Üreteceğiz”
20 Mayıs 2019

“S-400 İşi Bitti, S-500’leri de Ortak Üreteceğiz”

Euronews

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili alım işlemlerinin son bulduğunu, Türkiye'nin bu aşamadan sonra Rusya ile S-500 sistemlerini ortak geliştirmesinin söz konusu olduğunu açıkladı.

Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu'nda düzenlen etkinlikte konuşan Erdoğan, üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 ve F-35 meselesi konusundaki bir soruya, "Biz S-400 ile ilgili konuyu bitirdik. Yani bizim S-400 konusunda geri adım atmak gibi bir şeyimiz kesinlikle söz konusu değil. O iş bitti ve anlaşmamız temmuz itibarıyla S-400'lerin bize teslimiydi. Bunu belki de öne çekecekler, daha erken alacağız*.***" şeklinde cevap verdi.

Erdoğan ayrıca S-500 hava savunma sistemleri için Rusya ile ortak üretim yapma planlarının olduğunu açıkladı: "Bu noktada ödeme planları itibarıyla Rusya Federasyonu bize hakikaten çok uygun şartlarda vermiştir ve S-400'den sonra bir de S-500 söz konusu. S-500'de de yine bir ortak üretim söz konusu olacak, S-400'de de bir ortak üretim söz konusu olacak**.**"

Diğer yandan Amerika Birleşik Devletleri tarafından öne sürülen endişelere de değinen Erdoğan, "Şimdi biz bunu yaparken tabii Amerika diyor ki bu diyor, 'Sizin bizden alacağınız F-35 uçaklarına uyumlu değil'. Öyle bir şey teknik olarak da söz konusu değil. Biz bunun teknik çalışmalarını yaptık. Böyle bir şey yok." şeklinde konuştu.