Rusya’dan S-400 Açıklaması
02 Haziran 2020

Rusya’dan S-400 Açıklaması

Ajanslar - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Rusya, S-400 hava savunma sisteminin ikinci parti teslimatı için Türkiye'nin son kararını beklediklerini açıkladı.

Rusya Askeri-Teknik İşbirliği Federal Servisi Başkanı Dmitry Shugayev, korona virüs kısıtlamaları sebebiyle anlaşmada belirtilen teslimat süresi hakkında ön görüde bulanamayacaklarını ve bu konuda Türkiye’nin son kararını beklediklerini belirtti.

Shugayev, S-400’lerin ikinci parti teslimatı hakkında Türkiye ile görüşmelerinin ilerlediğini ve Türk tarafının nihai kararını beklediklerini söyledi.

Shugayev ayrıca Türkiye’nin toplamda 1 milyar dolarlık Rus askeri teçhizatı ısmarladığını da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın Açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'dan satın alınan ''ilk parti'' S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi ile ilgili yaptığı açıklamada, S-400'lerin konuşlandırılmasının korona virüs nedeniyle geciktiğini ancak planlandığı şekilde ilerleyeceğini belirtmişti.

Ancak Nisan ayında aktif hale getirileceği açıklanan S-400'lerin, ne zaman kurulacağı ve nereye konuşmandırılacağı hakkında kesin bir bilgi verilmemesi S-400'lerin akibetini meçhul hale getirdi.

ABD S400 Alımına Tepkili

ABD, Türkiye'nin aldığı Rus sisteminin NATO savunma sistemleriyle uyumlu olmadığını ve F-35 savaş uçakları için bir tehdit oluşturduğunu öne sürüyor.

Ayrıca Washington, S-400 alımı nedeniyle Ankara'yı F-35 programından çıkarmış ve çeşitli yaptırımlar uygulayacağı noktasında tehdit etmişti.

Hizb-ut Tahrir’den “Türkiye-Rusya S-400 Anlaşması ve Yankıları” Başlıklı Açıklama

Hizb-ut Tahrir Merkezi Medya Ofisi, Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 anlaşması ile ilgili sorulan bir soruya 04 Nisan 2019 tarihinde verdiği cevapta şu hususları dile getirmişti: Anlaşmanın uygulanmasının nasıl olacağı ilgili beklentilere gelince, olasılıklar şöyledir:

A- Amerika ile yakın siyasi ve ekonomik ilişkileri nedeniyle Türkiye, anlaşmanın devam etmemesine karar verip, S-400 yerine Rusya’dan helikopter gibi taktik silahlar satın alarak anlaşmayı telafi edebilir. Zira bu tür taktik silahlar, NATO veya ABD’nin hasmane tepkisine neden olmayacak ve böylece Türkiye, Amerika’dan güvenliğini koruyan savunma teçhizatı almaya devam edecektir... Savunma Bakanlığı görevini vekâleten sürdüren Patrick Shanahan Salı günü Pentagon’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Umarım sorunu çözeceğiz ve böylece (Türkiye) Patriotlar ve F-35’ler olmak üzere doğru savunma ekipmanına sahip olacak” açıklamasında bulundu.”

B- Ya da Amerikalılar, “Yunan çözümünü” önerebilirler. Yani Rus füzelerini depoda tutarak çürümeye terk edilmesi, karşılığında 3,5 milyar dolar değerinde ABD’den Patriot bataryalarının satın alınması. Yunanistan’daki Rus füzelerinin öyküsü şöyledir: Moskova, Kıbrıs’a S-300 satmıştı, ancak Ankara kıyameti koparınca Atina, Türkiye ile krizden kaçınmak için füzeleri Kıbrıs’a vermek yerine depoya koymuştu. Bu, Türklerin Rus füzelerine ödeyecekleri iki buçuk milyar dolara ek olarak bu bedeli de ödeyecekleri anlamına gelir! Bu çözüm, Donald Trump’a da kesinlikle uygundur. Ancak yüksek maliyeti nedeniyle hükümet muhalefetin sert eleştirilerine maruz kalacak, izlediği yanlış dış politikaların kurbanı olarak Türk halkının paralarının heder edildiği suçlamasıyla karşı karşıya kalacaktır.

C- Ya da Rusya’yı kızdırmamak için bu sistemin, Hindistan gibi üçüncü bir ülkeye gönderimi yapılabilir ki bu, Amerika’nın Çin’i kuşatma stratejisiyle de örtüşmektedir.

Daha geniş bilgiye “Türkiye-Rusya S-400 Anlaşması ve Yankıları” linkten ulaşabilirsiniz.