Rusya’da Emeklilik Protestosu: 1000’den Fazla Kişi Gözaltında
10 Eylül 2018

Rusya’da Emeklilik Protestosu: 1000’den Fazla Kişi Gözaltında

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Rusya'nın birçok şehrinde binlerce vatandaş, emeklilik yaşını yükselten yasa tasarısına yönelik protesto gösterisi düzenledi. Dün 80'den fazla kentte düzenlenen gösterilerde 1000'den fazla kişi gözaltına alındı.

"Yolsuzlukla Mücadele Fonu" kurucusu Rus muhalif Aleksey Navalnıy'nın çağrısıyla başta Moskova ve St. Petersburg’ta olmak üzere 80’den fazla şehirde binlerce kişi emeklilik yaşını yükselten yasal düzenlemeyi protesto etti.

Çoğunluğu lise çağındaki gençlerden oluşan protestocular Rusya Devlet Başkanı Putin karşıtı pankartlar taşıyıp sloganlar attı.

""

Çoğu şehirlerde gösteriler izinsiz düzenlendi. Protestocular ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Protestoculara sert müdahalede bulunan polis cop kullanarak protestocuları dağıtmaya çalışırken direnenler polis araçlarına taşındı.

İnsan hakları örgütü OVD-Info, ülke genelindeki gösterilerde 1000'den kişinin polis tarafından gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınanlar arasında Navalnıy’ın en yakın çalışma arkadaşları da bulunuyor.

Gözaltına alınanların büyük bir bölümü St. Petersburg (452 kişi) ve Yekaterenburg’daki (183 kişi) gösteride gerçekleşti. Moskova’da 43 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Tepki çeken yasa tasarısı emeklilik yaşını 2019’dan itibaren kademeli şekilde erkekler için 60'tan 65'e, kadınlar için 55'ten 63'e yükseltilmesini öngörüyor. Tasarı, Temmuz ayında Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'da kabul edilmişti.

Söz konusu tasarının Putin’in halk arasındaki popülaritesinin azalmasına neden olduğu belirtiliyor.

""

Oylama Öncesi Protestolar Düzenlendi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, emeklilik yaşlarının yükseltilmesini istiyor. Bu doğrultudaki adımın yıllardır ertelendiği dile getiren Putin, gecikme nedeniyle ülkede enflasyonun ve yoksulluğun arttığını savunuyor.

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Devlet Duması birinci oturumda emeklilik yaşının arttırılmasını öngören yasayı kabul etti.

Yasa için 327 milletvekili “evet” oyu kullanırken, 102 milletvekili yasaya karşı çıktı.

Kabul edilen yasaya göre Rusya'da emeklilik yaşı kadınlar için 55'ten 63'e, erkekler için ise 60'tan 65'e yükseliyor.

Oylama öncesinde ülkenin en büyük iki kenti, Moskova ve St. Petersburg'da protesto eylemleri düzenlendi. Gösteriye Rusya Federasyonu Komünist Partisi ile Adil Rusya Partisi de destek verdi. Binlerce kişi tasarıyı protesto etti.