Rusya, Türkiye’den Ziyadesiyle Memnun
11 Şubat 2019

Rusya, Türkiye’den Ziyadesiyle Memnun

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Suriye sahasındaki ortak operasyonların kararının alındığı Astana görüşmeleri ile ısınan Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkileri öven Büyükelçi Yerhov, 2018’de ikili siyasi diyaloğun benzeri görülmemiş bir düzeyde geliştiğini belirtti.

Rus Büyükelçi Yerhov, Rusya Diplomasi Çalışanları Günü kapsamında Ankara’da bir araya geldiği Rus gazetecilerle buluşmasında geçen yılın Türk-Rus ilişkileri açısından zorlu, fakat aynı zamanda ilginç, yoğun ve son derece verimli olduğunu vurguladı.

Yerhov, “2018, aramızdaki ikili siyasi diyaloğun benzeri görülmemiş bir düzeyde geliştiği bir yıl oldu. Bu yıl içinde liderlerimiz, diğer formatta yapılan temasların ve 18 telefon görüşmesinin dışında 7 ayrı özel görüşme gerçekleştirdi” diye konuştu.

Bilindiği üzere, Astana görüşmelerinde alınan kararların Suriye’de sahaya yansıtılmasıyla, Esed rejimi yeniden ayağa kalkmış ve muhalefet İdlib’e sıkıştırılıp yok edilme aşamasına geçilmişti. Halep’e yoğun bombardıman düzenleyen Rusya, şehri muhalefetin elinden almayı başaramadığı bir sırada bir kısım muhalefet güçlerinin Halep cephesini terk edip başlatılan Fırat Kalkanı operasyonuna katılımı, Rusya destekli Esed rejiminin önünü açmıştı.

“Astana Üçlüsü” nün çalışmalarını öven Rus Büyükelçi Yerhov, “Yıl içinde ülkelerimiz Astana formatında özellikle Suriye konusunda aktif ve verimli işbirliği yaptı. Suriye çözümünün garantörleri olarak Rusya, Türkiye ve İran’ın çabaları, ateşkesin Suriye’nin birçok bölgesine yayılmasında etkili oldu. Bu formattaki temaslar yakın gelecekte de devam edecek, Astana formatını ve (14 Şubat’ta Soçi’de) gerçekleşecek olan zirveyi kastediyorum” ifadelerini kullandı.

Rusya İlşikilerdeki Samimiyetten Memnun

Rusya ile Türkiye arasındaki samimiyeti ve dostane işbirliğini öven Büyükelçi açıklamasına şöyle devam etti:

İkili ilişkilerde o kadar güvenilir, dostane diyalog düzeyine ulaştık ki, bazen ziyaretleri önceden planlamak bile gerekmiyor, söz konusu ziyaretler bazen birkaç gün, hatta birkaç saat içinde ve yeterince yüksek düzeyde organize edildi. Bu nedenle, yakın gelecekte her şeyin çok hızlı bir şekilde yapılması mümkün. Büyükelçilikte artık bu dinamizme alıştık, o bizi mutlu ediyor ve öngörülebilir geleceğe yönelik temaslarımızın kalitesi konusunda haklı bir iyimserlik sunuyor*.*”