Rus Mahkemesi 3 Kırımlı Müslümanın Tutukluluğunu Uzattı
08 Ağustos 2018

Rus Mahkemesi 3 Kırımlı Müslümanın Tutukluluğunu Uzattı

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Rus işgalciler tarafından Kırım’da Hizb-ut Tahrir davasından tutuklanan Timur İbragimov, Marlen Asanov ve Server Zekiryayev’in tutukluluk durumu 9 Ekim 2018 tarihine kadar uzatıldı.

Rus işgali altındaki Kırım’da, Kremlin kontrolünde bulunan sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, 7 Ağustos tarihinde yapılan duruşma sırasında, “Hizb-ut Tahrir Davası” çerçevesinde yargılanan Kırımlı Müslümanlar Timur İbragimov, Marlen Asanov ve Server Zekiryayev’in tutukluluk süresini uzattı.

3 Kırımlı 9 Ekim 2018 tarihine kadar tutuklu kalacağı bildirildi. Mahkemeye çok sayıda kişi katıldı. Ancak mahkeme salonuna sadece akrabalar kabul edildi. Avukatların verdikleri tüm dilekçeler mahkeme tarafından reddedildi.

Rus işgalciler tarafından aynı dava çerçevesinde yargılanan Seyran Saliyev, Timur İbragimov, Memet Belâlov’un tutukluluk sürelerinin uzatılması ile ilgili duruşma ise bugün saat 14.00’te yapılacak.

6 Kırımlı Ekim 2017’den Beri Tutuklu

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, 11 Ekim 2017 tarihinde işgalci kolluk kuvvetleri, Kırımlı aktivistlerin evlerinde arama düzenledi. Evlerinde arama yapılan Kırımlılar; Salaçık kafesi sahibi Süleyman Asanov, evinde üçüncü kez arama yapılan aktivist Seyran Saliyev, sivil aktivist Timur İbragimov, Server Zekeryayev, Memet Belâlov ve Ernest Ametov olduğu açıklandı.

İşgalciler, Süleyman Asanov’u sözde “terör faaliyetlerini organize etme”, diğer 5 Kırımlı Müslüman ise sözde “terör faaliyetlerine katılma” suçundan yargılanacağı bildirildi.

Mustafayev ve Smailov Mayıs Ayında Tutuklandı

İşgalciler, 21 Mayıs tarihinde Bahçesaray’da Kırımlı Müslümanların evine baskın düzenledi. Baskınlardan birinin Kırım Dayanışması sivil toplum teşkilatı aktivisti Server Mustafayev’in evine, diğerinin Edem Smailov’un evine gerçekleştirildiği öğrenildi. Evlere yapılan baskınlarda dini kitap ve Kur’an-ı Kerim bulundu.

Evlerinde yasa dışı arama yapılan Server Mustafayev ve Edem Smailov, arama sonrasında işgalciler tarafından Akmescit’e götürüldü. Kırımlı Müslümanların, Rusya’da yasak olan Hizb-ut Tahrir üyeliği suçlamasıyla ikinci Bahçesaray grubu olarak bilinen Hizb-ut Tahrir davasına dâhil edildiği belirtildi.

Terörün Başı Rusya

İşgalci Rusların Kırım’da, Suriye’de yaptıkları terör faaliyetleridir. Rusya, Sovyetler zamanında uygulanan cezalandırıcı tıp yöntemleri kullanıyor.

İşgalci Rusya’nın Kırım’da yaptığı evlere baskın, gözaltılar, adam kaçırma, adam yaralama ve faili meçhul cinayetler terör kapsamında faaliyetlerdir. Bunlar İşgalcilerin Kırım’da her gün yaptıkları hukuk dışı uygulamalardır.

Hizb-ut Tahrir Teröre Karşı

Rus işgalcilerin suçlamalarının aksine Hizb-ut Tahrir, 50’den fazla ülkede çalışmakta olup, hiçbir şiddete bulaşmadığı ve şiddete temelden karşı olduğu resmi makamlar dâhil herkesçe malumdur. Hizb-ut Tahrir, Nübüvvet Minhacı üzere Raşidi Hilafeti ikame etmek ve İslami hayatı yeniden başlatmak için çalışmaktadır.

Buna rağmen işgalci Ruslar tarafından terörle suçlanmakta ve Kırımlı Müslümanların evlerine hukuksuz baskınlar yapılarak cezaevine atılmaktadırlar.