Pompeo’dan, “Orta Avrupa” Turu
12 Şubat 2019

Pompeo’dan, “Orta Avrupa” Turu

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Orta Avrupa turuna çıktı. Pompeo'nun 5 Avrupa ülkesini ziyaret edeceği turun ilk ayağı Macaristan oldu. Pompeo, tur kapsamında Polonya, Slovakya, Belçika ve İzlanda'yı da ziyaret edecek.

Pompeo gerçekleştirdiği tur kapsamında, ABD’nin İran’a karşı koalisyon oluşturma niyetiyle yola çıkarken, 13-14 Şubat'ta Polonya’nın başkenti Varşova’da gerçekleşecek olan Ortadoğu konferansına katılacak. Konferansın İran odaklı olması bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 15 Şubat'ta Avrupa seyahatini tamamlayarak ABD'ye dönecek.

Çin ve Rusya’ya Karşı Atılan Bir Adım

ABD’li yetkililer ziyaretin Çin ve Rusya’nın son dönemde Orta Avrupa’da artan etkisine karşı atılmış bir adım olduğunu ifade ediyor. Pompeo, Slovakya’nın başkenti Bratislava’ya geçerek, son 20 yıldır ABD tarafından bu ülkeye yapılmış en üst düzey ziyareti gerçekleştirmiş olacak.

Konu ile ilgili açıklama yapan üst düzey bir yetkili, “Bu ziyaret gecikmiş ve gerekli bir ziyarettir. Misyonumuz burada olup beklemektir” diyerek bölgedeki müttefik ülkelere yönelik ABD’nin desteğinin gösterilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

ABD’nin Huawei Endişesi

Washington, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Huawei’nin Macaristan ve Polonya’daki genişlemesinden de kaygı duyuyor. ABD ve Batılı müttefikleri, Huawei şirketinin haberleşme ekipmanlarının casusluk amacıyla kullanılmasından ve özellikle şirketin Orta Avrupa pazarında büyümesinden endişe duyuyor. Huawei şirketi ise herhangi bir hükümetin istihbarat faaliyetlerine katıldıkları iddialarını reddediyor.

Pompeo ayrıca, Moskova’yla enerji konusundaki işbirliğine dair kaygıları da dile getirecek ve Macaristan’dan ‘Türk akım projesi’ne destek vermemesini isteyecek. Türk akım projesi Kremlin’in Ukrayna’yı bypass ederek Rus gazını Avrupa’ya ulaştırma girişimi olarak nitelendiriliyor.

Konferansa Pence de Katılacak

Bakan ayrıca, Polonya ziyareti sırasında geçtiğimiz günlerde ABD’nin ev sahipliği yaptığı “Ortadoğu’da Barış ve Güvenliğin Geleceği” konferansına katılacak. 13 Şubat tarihinde başlayacak ve iki gün sürecek olan konferansa ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de iştirak edecek.

Washington, Başkan Trump’ın İran ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran’a karşı koalisyona destek arayışında. ABD Başkanı Trump, 2015 yılında İran’ın nükleer faaliyetlerini durdurmak için imzalanan anlaşmadan geri çekildiğini duyurmuştu. Ancak ABD’nin tüm çabalarına rağmen Avrupa Birliği üyesi ülkeler, ABD’ye karşı anlaşmaya sadık kalmaya devam ediyor.