Pompeo: “İran’la Savaş İstemiyoruz”
17 Haziran 2019

Pompeo: “İran’la Savaş İstemiyoruz”

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Tahran’ın geçtiğimiz hafta Umman Körfezi'ndeki iki tankerin uğradığı saldırılardan ‘şüphesiz’ sorumlu olmasına rağmen, ABD’nin İran ile savaş istemediğini söyledi.

Pompeo, “Başkan Donald Trump, savaştan kaçınmak için elinden gelen her şeyi yaptı. Savaş istemiyoruz” yorumunda bulundu.

Washington’ın hayati önem taşıyan nakliye koridorlarında seyrüsefer özgürlüğü sağlayacağının altını çizen Pompeo, “ABD bu sonucu elde etmek için gerekli tüm diplomatik ve diplomatik olmayan önlemlerin aldığından emin olacak” dedi.

Hizb-ut Tahrir, “ABD İran” Gerilimine Yönelik Analiz Yayınladı

Hizb-ut Tahrir, Ortadoğu ve Körfez bölgesinde yaşanan siyasi gelişmeler ve artan gerilime yönelik “Körfez’de Yaşanan ABD-İran Gerilimi ve Gerçekliği” başlıklı bir analiz yayımladı.

Yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi: Körfez’de yaşanan gerilim, savaşın kapıda olduğu algısı yaratsa da Amerika ve İran tarafından yapılan açıklamalar, savaşın uzak bir ihtimal olduğu portresi çiziyor! Dikkatlice bakıldığında tırmanan bu gerginliğin nedenlerinin üç olduğu görülür:

Birinci sebep: Küresel petrol pazarı. Amerika bugün petrol konusunda on yıl öncesine göre farklıdır. Amerika, kaya petrolü üretiminde teknolojik başarı elde etti. Petrol ihracatına izin verdi. Oysa Amerika, petrol ithalatçısı bir ülkedir. Çin, Amerika ile ticaret açığını azaltmak için ABD’den petrol ithalatını artırırken Amerika, petrol paralarını ABD’ye yatıran, hatta gerektiğinde çekemeyen başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerindeki ucuz yöneticilerden ucuz petrol ithalatını sürdürüyor. Dolayısıyla borç alan ABD’nin ulusal varlık fonlarına kendisinden başka kimse erişemiyor. Bu gerçekliğe göre ABD’nin İran’a uyguladığı baskı politikası ve petrol ihracatından mahrum bırakması, tüm dünyada petrol fiyatlarını artıracak ve bu artıştan Amerika faydalanacaktır. Zira petrol fiyatlarındaki artış, kaya petrolü üretim maliyetiyle orantılıdır.

İkinci sebep: Amerikan şirketlerinin İran pazarındaki aslan payını güvence altına almak için İran’la yeni bir nükleer anlaşma imzalamak.

Üçüncü sebep: Ki en önemlisidir, İran’a karşı Yahudi varlığını da içeren bir ABD-Arap koalisyonunun yürürlüğe konulmasıdır. Analizin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.hizb-turkiye.com/index.php?p=soruCevap&s=korfez’de-yasanan-abd-iran-gerilimi-ve-gercekligi&id=101

İran: Tanker Saldırılarından ABD Sorumlu

İran Meclis Başkanı Laricani, Umman Körfezi'ndeki 2 tankere düzenlenen saldırıdan Washington yönetimini sorumlu tuttu.

Meclis’te konuşan Laricani, "Umman Denizi'nde tankerlere yönelik şüpheli girişimler, ekonomik yaptırımların tamamlayıcısı durumundadır" yorumunda bulundu.

ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nda Tokyo’ya karşı düşmanlıklarını haklı çıkarmak için Japonya yakınlarında kendi gemilerini hedef aldığını hatırlatan Laricani, ABD yönetiminin yaptırımlardan sonuç almaması nedeniyle yine benzer bir adım attığını savundu.