Pompeo: “Erdoğan’ın Taahhüdü Var Ve Bizi Anlıyor”
10 Ocak 2019

Pompeo: “Erdoğan’ın Taahhüdü Var Ve Bizi Anlıyor”

VOA

Köklü Değişim Medya

Pompeo Erbil’de gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Bu insanlar (YPG) bizim yanımızda savaştı. Suriye’den çekilirken onların korunduğundan emin olmak için elimizden geleni yapmak önemli. Erdoğan taahhütlerde bulundu. Erdoğan da bunu anlıyor. O şekilde bir dil kullanıyor. Kürtlerle bir sorunumuz yok diyor” ifadelerini kullandı.

Ortadoğu ve Körfez bölgesi turunun ikinci ayağı olan Irak’ın kuzeyindeki Erbil’de konuşan Pompeo’nun gündeminde ABD’nin Suriye’den çekilme kararı vardı. “Başkan’ın çekilme kararı çok net” diyen Pompeo, sürecin Kürtler’in ve bölgede görev yapan ABD askerlerinin korunmasını sağlayacak şekilde yürütüleceği mesajını verdi.

Mike Pompeo’ya "Kürtler’in korunmasını ön koşul olarak koyduğunuzdan beri Erdoğan ABD'nin Suriye'den çekilmesi konusunda daha az hevesli. Bu durum çekilmeyi riske atıyor mu?" diye soruldu. Pompeo soruya, "Hayır, Başkan'ın çekilme kararı çok net" yanıtını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı, “Süreci Amerikalılar’ın güvende olduğundan emin olacağımız şekilde nasıl uygulayabiliriz diye onlarla konuşuyoruz. Çıkmadan önce IŞİD’in son unsurlarını yok etme misyonunu da tamamlayacağız” diye konuştu.

Pompeo, geçen günlerde bir televizyon kanalına verdiği röportajda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’deki Kürtler konusunda taahhütler verdiğini söylemişti. Erbil’de ABD Dışişleri Bakanı’na "Geçen hafta söylediğiniz gibi, Kürtlerin korunması misyonun parçası mı? diye soruldu.

Pompeo soruya, "Geçen hafta şunu dedim: Bu insanlar bizim yanımızda savaştı. Suriye’den çekilirken onların korunduğundan emin olmak için elimizden geleni yapmak önemli. Erdoğan taahhütlerde bulundu. Erdoğan da bunu anlıyor. O şekilde bir dil kullanıyor. Kürtlerle bir sorunumuz yok diyor” yanıtını verdi.

ABD Dişişleri Bakanı, “Durumun böyle olduğundan emin olmak istiyoruz. Jeffrey ve diğer arkadaşlarımız bölgeyi ziyaret ederken, o alanda gerçek bir ilerleme sağlayacağımzdan eminim” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın YPG gibi grupları Türkiye’ye yönelik varoluşsal tehdit olarak nitelediğinin hatırtlatılması üzerine Pompeo, "Teröristlerin varoluşsal tehdit olduğndan söz etti. Teröristlerden Türkiye'ye tehdit olduğunu kabul ediyoruz. Teröristleri nerede olursa hangi ülke yakalayacaksa o ülkeye desteğe hazırız. Buna Türkiye ve diğerleri dahil” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Başkan Trump’ın Suriye’den çekilme kararı sonrasında Ortadoğu turuna çıktı. Turuna Ürdün’le başlayan Pompeo, ikinci olarak da Irak’ın başkenti Bağdat ve kuzey Irak’taki Erbil kentinde temaslarda bulundu. Pompeo bundan sonra da Mısır, Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt’e gidecek.

Pompeo bu ülkelere ziyareti sırasında Trump’ın Suriye’den çekilme kararı sonrası ABD’nin bölgeye yönelik politikasını anlatacak