Pentagon: “Türkiye İle Askeri İlişkiler Etkilenmedi”
15 Ağustos 2018

Pentagon: “Türkiye İle Askeri İlişkiler Etkilenmedi”

Anadolu Ajansı

Köklü Değişim Medya

ABD öncülüğündeki koalisyon komutanlarından Felix Gedney, Türkiye ve ABD arasında son dönemde yaşanan diplomatik sorunların askeri ilişkileri etkilemediğini bildirdi.

Gedney, ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) düzenlenen basın toplantısında, kendisine yöneltilen sorular üzerine Türkiye ve ABD ilişkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İncirlik Üssü

"Türkiye ve ABD arasında devam eden diplomatik sorunlar askeri olarak Türkiye ile ilişkinizi etkiledi mi? İncirlik Üssü'nün kullanımı konusunda bir değişiklik gözlemliyor musunuz?" şeklindeki bir soru üzerine Gedney, "Hayır, Türkiyeli müttefiklerimizle ilişkimizde bir değişiklik görmüyoruz." yanıtını verdi.

Türkiye'nin koalisyon içerisinde önemli bir role sahip olduğuna işaret eden Gedney, "Onlar (Türkiye) askeri koalisyona, askeri birlikle destek veren bir ülke ve kıymetli bir NATO müttefiki ve aynı zamanda önemli bir bölgesel müttefik. Stratejik seviyede yaşananlar var, fakat profesyonel ilişkimizde operasyonel ve taktiksel anlamda bir değişiklik görmüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

ABD İle Gerginlik

Trump ve Erdoğan’ın NATO Zirvesinde verdiği samimi pozlardan kısa süre sonra ABD ile gerilen ilişkilerin temel nedeni olarak gösterilen Papaz Brunson, iki yıldır tutuklu. İki yıl sonra bir anda hatırlanan Papaz Brunson’ın ABD-Türkiye arasında oluşturulmak istenen suni gerginlik için kullanılan bir bahane olduğu fikri, bugün ABD’li General Gedney’in Türkiye askeri koalisyona, askeri birlikle destek veren bir ülke ve kıymetli bir NATO müttefiki ve aynı zamanda önemli bir bölgesel müttefik. Stratejik seviyede yaşananlar var, fakat profesyonel ilişkimizde operasyonel ve taktiksel anlamda bir değişiklik görmüyoruz.” açıklaması ile desteklenmiş oldu.

Kurdaki dalgalanmalar ve ekonomideki kötü gidişatın müsebbibi olarak görülen ABD’ye karşı savaş kampanyasına dönüştürülmesi, Pentagon’dan yapılan açıklamalar ile ciddiyetini kaybetmiş oldu. Her ne kadar siyasetçiler var olan krizin, 16 yıllık Ak Parti iktidarının uyguladığı politikalara değil de ABD’nin uyguladığı yaptırımlara bağlasa da, eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek’in seçimden önce yaptığı “Havalar güneşli iken çatılarınızı onarın, dövizle borçlanmayın” uyarısı ile seçimlerin acilen öne alınıp iki ay içinde yapılması, aslında iktidarın, gelen krizi fark edip, siyasi bekâsını muhafaza edebilmek için başvurduğu manevra olarak görülüyor.