Pandeminin Kazananları: Moderna ve BioNTech
16 Eylül 2021

Pandeminin Kazananları: Moderna ve BioNTech

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilanının ardından başlayan panik ve medyanın sürekli korku pompalayarak destek verdiği süreçte Moderna ve BioNTech servetlerini ve şirket değerlerini katladılar.

Bu süreçte 72 ülke Moderna, 125 ülke ise Pfizer - BioNTech aşısını tercih ederken, şirketler 1,5 yıl içerisinde piyasa değerlerine 242 milyar dolar ekledi. Prof. Dr Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci’nin kurucu ortağı olduğu ABD’li Pfizer ile ortak Alman şirket BioNTech’in değeri 77 milyar yükselerek yaklaşık yüzde 920 artışla 86,15 milyar dolara çıktı. ABD’li ilaç şirketi Moderna’nın ise değeri 164 milyar dolar artarak 175,37 milyar dolara yükseldi ve yüzde bin 500’lük artış kaydetti.

ABD’li ortağı Pfizer ile birlikte koronavirüs aşısı geliştiren Dr. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin’in kurucu ortakları olduğu BioNTech ve ABD’li ilaç şirketi Moderna tarafından geliştirilen aşılar dünyanın büyük bir çoğunluğunda uygulanmaya devam ederken şirketler de değerlerine değer katmaya devam ediyor.

Alman şirket BioNTech, 2020 Mart ayının sonunda 8,42 milyar dolar değeri olan bir şirket konumundayken, değerini 86,15 milyar dolara çıkararak dünyanın en değerli 184’üncü şirketi konumuna yükseldi.

ABD’li ilaç şirketi Moderna ise koronavirüsün Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanındığı günlerde 11,08 milyar dolarlık bir şirket konumundayken, halihazırda 175,37 milyar dolarlık değeriyle dünyanın en değerli 74’üncü şirketi oldu.

BioNTech 18 ay içerisinde değerini yaklaşık yüzde 920 artırırken, ABD’li Moderna ise değerini yaklaşık yüzde bin 500 artırdı.

Analistler, Moderna'nın bu yıl 22 milyar dolarlık koronavirüs aşısı satışı gerçekleştirme yolunda ilerlediğini aktarırken, Pfizer/BioNTech için 35 milyar dolarlık ciro tahmin edildiğini söylüyor.

Bu büyük ticari pazarın en büyük reklamcılığını ise hükümetler ve medya üstleniyor.