Özbekistan’da Orta Dereceli Okullarda Başörtüsü Yasaklandı
11 Temmuz 2018

Özbekistan’da Orta Dereceli Okullarda Başörtüsü Yasaklandı

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Müslüman Özbekistan halkında “Değişen isimler, zulüm bâki” düşüncesinin ortaya çıkışıyla, sistem ve rejim bâki kaldıkça, isimlerin değişmesinin hiçbir öneminin olmadığı fikri kamuoyunda ağırlık kazanmaya başladı.

Tiran Kerimov’un ölümünden sonra sözde özgürlük sloganları ile başa gelen Mirzayayev hükümeti, aldığı yeni bakanlar kurulu kararı ile tüm orta dereceli okullarda başörtülü bulunulmasını kesin bir dille yasakladı.

Özbekistan'da Değişen İsimler, Zulüm Bâki

Kerimov’un ölümünden sonra rahat bir nefes alacağını düşünen Özbekistan halkı, Mirzayayev hükümetinin İslam’a düşman yeni kararları ile zulmün devam ettiğini idrak etti. Müslüman Özbekistan halkında “Değişen isimler, zulüm bâki” düşüncesinin ortaya çıkışıyla, sistem ve rejim bâki kaldıkça, isimlerin değişmesinin hiçbir öneminin olmadığı fikri kamuoyunda ağırlık kazanmaya başladı.

Hatırlanacağı üzere Kerimov yönetimi, rüşvet, adam kayırma, ihalelerde usulsüzlük ve kızının karıştığı yolsuzluklar ile anılıyor. Cezaevlerindeki insanlık dışı muameleler dilden dile anlatılıyor. Siyasi tutukluların çoğunluğunu oluşturan Hizb-ut Tahrir gençlerine yapılan işkenceler, uluslararası örgütlerin raporlarında belgeler ile ifşaa edilmişti. Cebir ve şiddete bulaşmadıkları halde sırf fikirlerini beyan ettikleri için tutuklanan masum Müslümanlara sistematik işkence uygulanmış, cezaevinde insanlara hepatit ve aids gibi hastalıkların mikropları enjekte edilerek özgür kaldıktan sonra yaşam hakları ellerinde alınmış ve devlet eli ile cinayetler işlenmişti.

Kerimov’dan Sonra Zulüm Mirzayayev Eli ile Devam Ediyor

İslam Kerimov’un 1 Eylül 2016’da ölmesinden sonra özgürlük rüzgarları esmeye başlayan Özbekistan’da bir süredir öğrencilerin eğitim kurumlarında başörtülü bulunabilme özgürlüğü tartışılıyordu. Özbekistan Bakanlar Kurulu, 27 Haziran 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Tüm Orta Dereceli Okullarda Kılık Kıyafet Yönetmeliği” ile tartışmalara son noktayı koydu: Okul binalarında başörtülü bir şekilde bulunmak açık ve kesin bir dille yasaklandı.

Dünya Bülteni’nin daha önce verdiği habere göre, Özbekistan Dini İdaresi “isteyen öğrencilerin okullara başörtüsü ile gidebileceğini” belirten açıklamasını 23 Haziran’da kendi internet sayfasından kaldırmıştı.

Ancak nihai karar, Bakanlar Kurulu’nun 27 Haziran tarihli, Resmi Gazete’de yayımlanan kararı ile verilmiş oldu. Özbekistan Bakanlar Kurulu, 12 Haziran’da müzakereye başladığı “Tüm Orta Dereceli Okullarda Kılık Kıyafet Yönetmeliği”ni 27 Haziran 2018 günü tamamlayarak resmi gazetede yayımladı. Yürürlüğe giren Yönetmeliğin ekindeki “Okul formaları hakkında Nizam” başlıklı bölümün 3.Bab-9.maddesinde “Öğrencilerin eğitim kurumu binası içinde başörtüsüz olmaları gerekmektedir, eğitim kurumunda düzenlenen çeşitli etkinlikler bundan müstesnadır” ibaresi açık bir şekilde öğrencilerin başlarını örtmesini yasaklıyor.

Yönetmeliğin 4.Bab’ında, “modern okul kıyafeti giyme kuralına uymayan” öğrencilerin fiillerinden, ata-anaları sorumlu tutuluyor. Bu bölümdeki 15. maddede öğrenciye verilecek çeşitli cezalar

sıralanıyor ve 16. maddede “çocuklarını gerektiği gibi terbiye etmedikleri için” ailelerin, ceza kanunundaki ilgili maddelere göre yargılanacakları belirtiliyor.

Görüşlerine başvurduğumuz sürgündeki Özbek çevreleri, bu kararı ve benzeri bazı uygulamaları, “reform döneminden geri dönüş” olarak yorumladılar.