Özbek Muhacirlerin Acı Dolu Hikayesi
19 Ocak 2019

Özbek Muhacirlerin Acı Dolu Hikayesi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Özbekistan’daki işkence dolu hayatlarından kurtulmak için yola çıkan Özbek aile, Türkiye’den deport edilme korkusuyla gittikleri Suriye’de de tutunamadı. Tekrar Türkiye’ye dönerken sınırda bir kızları boğuldu. Hatay Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan aile, işkence ve hapishane ölümlerinden sabıkalı Özbekistan'a nihayetinde cellatlarına teslim edilmemek için yardım bekliyor.

Ülkeleri Özbekistan’da İslami yaşamın yasak olması, yaşamaya çalışanların işe şiddet, işkence, soykırıma uğradığı Özbek Müslümanlar hicret ettikleri yerlerde de zulme uğramaya devam ediyor. Bunlardan biri de Türkiye'ye geldikten sonra çeşitli acılar yaşayan Dilmurad Zhusupalıyev ve ailesi…

Muhacir Ailelere Ensar Olma Hareketi Gönüllüsü Merve Şentürk sosyal medyadaki hesabından şunları aktardı:

Geldikleri Türkiye de, Rusya ile yapılan anlaşmalar gereği ülkelerine deport edilme korkusu yaşayan Aile babası ve çocukları, tekrar yola düşerek Suriye'ye gitti. Fakat oradaki yoğun bombardımanda küçük çocukları ile yaşam olanağı bulamayan aileden baba, anne, evli olan bir kızları ve küçük çocuklar yüksek meblağlar ile tekrar buraya dönmeyi başardı. Geride ise gelemeyen 4 kızkardeş Ayşe (17), Amine (16), Saliha (12), Meryem (10) yoğun çabalar sonucunda gelmeye çalışırken, Amine (16) yolda suya düşerek yaşamını yitirdi. Kızlarını almak için Hatay'a giden aile 4 çocuklarından birinin vefatı ile sarsılırken, yakalandıkları sınır karakolu tarafından göç idaresine gönderildi. Yaşadıkları acı üzerine daha cenazeyi bile toprağa veremeden deport edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan aile Türkiye hükümetinden sığınma talep ediyor. Geride kalan küçük çocukları ve torunları olan acılı aile tekrar zulme gönderilmek istemiyor.

Halen Hatay GGM de tutulan aile 19.01.2019 cumartesi günü vefat eden kızlarını toprağa verecekler. Paramparça olan bu aileye Türkiye nin mülteci hakları çerçevesinde sahip çıkmasını ümitle bekliyoruz.”

Ailenin sınırdan geçerken boğulan kızı, resimde sağda duran Amine bugün toprağa veriliyor.

Avukat Mustafa Kocamanbaş Halkı Duyarlı Olmaya Çağırdı

Konuyla ilgili görüştüğümüz Özbek muhacirlerin avukatı Mustafa Kocamanbaş onların şu anda Hatay Göç İdaresinde tutulduğunu, hukuki durumlarının hafta içi netleşeceğini, sınırdan geldikleri için sınırdışı edilmelerinin yüksek ihtimal olduğunu söyledi. Sınırdışı edilmemeleri için iptal davası açacaklarını belirten avukat, bunun da geçici bir çözüm olduğunu söyledi. Halkımızı bu konuda duyarlı olmaya ve muhacirlere sahip çıkmaya davet etti.

694 Sayılı KHK Ne İçeriyor?

18 Ağustos 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında karara bağlanan yeni KHK Türkiye’ye sığınan muhacirlerin iade edilmesini içeriyordu. Resmi Gazete’de yayınlanarak uygulamaya konulan 694 sayılı KHK, Türkiye’de tutuklu veya hükümlü bulunan yabancı ülke vatandaşlarının gerekli görüldüğünde kendi ülkelerine veya başka bir ülkeye iade ya da takas edilmesini konu ediniyor.

KHK’daki 2937 sayılı kanunun 26. Maddesi’ne eklenen fıkra şu şekilde: “Türk vatandaşları hariç olmak üzere tutuklu veya hükümlü bulunanlar; ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı nedeniyle cezalandırılmayacağı, onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulmayacağı ya da işkence ve kötü muameleye maruz kalmayacağına ilişkin güvenceler bulunması kaydıyla, milli güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanının talebi üzerine Adalet Bakanının teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede bulunan tutuklu ve hükümlüler ile takas edilebilir.”