MSB: “Suriye Çalışma Grubu Faaliyete Başladı”
17 Mayıs 2019

MSB: “Suriye Çalışma Grubu Faaliyete Başladı”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) , Türkiye ve Rusya arasında oluşturulan Suriye çalışma grubunun faaliyete başladığını açıkladı. Erdoğan ve Putin görüşmesinde alınan karar kapsamında Türkiye ve Rusya arasında oluşturulan Çalışma Grubu ilk toplantısını 16/17 Mayıs 2019 tarihlerinde Millî Savunma Bakanlığı/Ankara’da gerçekleştirdi.

Önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib konusunda çalışma gruplarının bir araya gelmesi konusunda iki ülke liderlerinin mutabık kaldığı açıklamıştı. Açıklamanın ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve Rus mevkidaşı Lavrov’la görüşmesinden hemen sonra gelmesi dikkat çekmişti.

MSB tarafından yapılan yazılı açıklamada Çalışma Grubu'nun ilk toplantısının 16-17 Mayıs tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirildiği belirtildi ve şu ifadelere yer verildi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesinde alınan karar kapsamında Türkiye ve Rusya arasında oluşturulan Çalışma Grubu ilk toplantısını 16/17 Mayıs 2019 tarihlerinde Millî Savunma Bakanlığı/Ankara’da gerçekleştirdi. Söz konusu toplantıda başta İdlib olmak üzere son dönemde bölgede yaşanan gelişmeler ve alınması gereken tedbirler Astana ve Soçi Mutabakatları kapsamında ele alındı."

Suriye Çalışma Grubu Neden Oluşturuldu?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Suriye’nin kuzeybatısı için ortak çalışma grubu kurulması konusunda anlaştıklarını açıkladı. Erdoğan ve Putin arasındaki anlaşma haberinin, önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile Rus mevkidaşı Lavrov’un görüşmesinden sonra gelmesi dikkat çekiyor.

İdlib’e Rusya ve Esed rejimi tarafından başlatılan saldırılarının artmasının ardından ABD ve Türkiye’den Suiye ile ilgili benzer açıklamalar gelmişti. Suriye Anayasası için yoğun mesai harcayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu siyasi geçiş sürecinin sekteye uğramasından tedirgin olduklarını bildirmişti. Pompeo da bu sürecin yara almasından duyduğu tedirginliği beyan ederken, İdlib’e yönelik saldırıların durdurulması çağrısında bulunmuştu. Anayasa görüşmeleri BM çatısı altında yürütülse de ABD projenin sahibi olarak planın alt üst olmaması için elinden gelen çabayı göstererek Esed rejimini ayakta tutmaya çalışıyor.

Suriye’nin kuzeybatısında muhaliflerin son kalesi olan İdlib vilayeti geçen aydan itibaren rejim güçleri ve Rusya’nın saldırılarına maruz kalıyor. Birleşmiş Miletler’e göre bölgede yeni başlayan bu çatışma dalgasında 150 bin kişi göç etmek zorunda kaldı, yardım gruplarına göre 120’den fazla sivil de hayatını kaybetti.