Metin Topuz’un Tutukluluğu Devam Edecek
19 Eylül 2019

Metin Topuz’un Tutukluluğu Devam Edecek

Independent Türkçe

Köklü Değişim Medya

FETÖ’cü eski polisler, askerler ve firari eski savcı Zekeriya Öz'le irtibatlı olduğu iddiasıyla tutuklanan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, Topuz’un tutukluluğunun devamına hükmetti.

FETÖ ile bağlantılı eski polis müdürleri, askerler ve firari eski savcı Zekeriya Öz'le irtibatı olduğu iddiasıyla yargılan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz dördüncü kez hakim karşısına çıktı.

“Görüştüklerim Devlet Tarafından Atanmıştı”

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dördüncü duruşmada ifade veren Topuz, "Hakkımda görüştüğüm ve suç isnadı yapılan kişilerin hepsi devlet tarafından atanan mevki, makam sahibi insanlardı. Bu görüşmeler savcılığın bilgisi olmadığı ve tamamen öngörüye dayalı şeylerdir" dedi.

Birçok etkinlikte tercüman olarak görev yaptığını belirten Topuz şöyle devam etti:

ABD başkanlarının ziyaretinde ve üst düzey yetkililerin planlama aşamasında, güvenliğin sağlanmasında görevlendirilen amirlerime tercüman olarak refakat ettim. Tercümanlık görevlerime baktığımda uyuşturucuyla ilgisi olmayan birimlerle irtibatım olduğu yönünde savcılık iddialarının doğru olmadığı görülecektir.”

İddianamede geçen telefon kayıtlarında görüşme yaptığı 53 kişiyi hatırlamadığını söyleyen Topuz, tanıdığı 47 kişiyle ilgili bildiği her şeyi aktardığını anlattı. Topuz ifadesinde şöyle konuştu:

“Görüşme tarihlerin eskiliğine ve seyrekliğine bakıldığında 53 kişiyi hatırlamamam normaldir. Listeler gösteriyor ki kolluk kuvvetleriyle yaptığım, 209 kişiyle görüşme göz ardı edilmiş, benim sadece FETÖ mensuplarıyla görüşmelerim var gibi gösterildi. Yakup Saygılı'nın tablet bilgisayarını unuttuğu söyleyene kadar benim haberim yoktu. Havayolu yetkilileri uçakta tablet bilgisayar bulunamadığını söyledi. Ben seyahatte de bu bilgisayarı hiç görmedim. Hakkımdaki iddiaların asılsız olduğu dosyaya sunulan belgelerle anlaşılmıştır. Ben kendi halinde bir Türk vatandaşıyım. 1982 yılından itibaren namuslu bir şekilde konsoloslukta çalışıyorum. Tutukluluk cezalandırılmaya dönüşmüştür. Özgürlüğümü istiyorum”

Topuz’un tahliye talebini reddeden mahkeme, duruşmayı 11 Aralık tarihine erteledi.

Müebbetle Yargılanıyor

Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin, hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek ve gizliliğin ihlali ile suçlanan Topuz için, ağırlaştırılmış müebbet ve ayrıca 18 yıldan 29 yıla kadar hapis cezası isteniyor.