Kuzey Kore liderinden Çin’e Ziyaret
09 Ocak 2019

Kuzey Kore liderinden Çin’e Ziyaret

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD Başkanı Trump ile düzenlenmesi planlanan olası zirveye dair hazırlıkların sürdüğü bir dönemde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmek için Pekin’i ziyaret etti.

Kim Jong-un’un, Kuzey Kore’nin başlıca müttefiki ve en önemli ticaret ortağı olan Çin’e ziyareti, ABD Başkanı ile düzenlenmesi hedeflenen zirveye yönelik spekülasyonların artmasına neden oldu.

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua, Kim'in üç gün sürecek resmi ziyaretinin Çin lideri Şi Cinping'in daveti üzerine gerçekleştiğini bildirdi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi Asya Danışmanı Bonnie Glaser, Şi ve Kim’in, Kim-Trump zirvesinden önce ortak stratejilerini koordine etmek istediklerini belirterek “Kim, uluslararası yaptırımları kolaylaştırmak için Pekin'den yardım istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Çin ve Rusya, Birleşmiş Milletler’in (BM) Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımları kaldırması konusunda hemfikir. Trump ise pazar günü yaptığı açıklamada nükleer silahsızlanma konusunda olumlu sonuç alınamadığı sürece yaptırımların süreceğini vurguladı.

Trump gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Kore ile ‘iyi bir diyalog süreci’ yürüttüklerini ancak Pyongyang'a yönelik yaptırımları kaldırmayacaklarını aktardı.

Kim Jong-un ise bu yılın başlarında yaptığı konuşmada, Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasını kendisinin de istediğini dile getirmiş ancak ABD'nin yaptırımları kaldırmaması halinde farklı bir politika izleyeceği uyarısında bulunmuştu.