Küstah Trump’tan Türkiye’ye Hakaret
09 Şubat 2019

Küstah Trump’tan Türkiye’ye Hakaret

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

ABD’nin maskesiz yüzü Trump, küstah açıklamalarıyla Türkiye’ye alenen hakaret etti. Papaz Brunson’ın serbest bırakılması süreci hakkında “Onu bırakın dedim, onu bırakırsanız iyi olur dedim ve bıraktılar” sözleri, Türkiye’de yargının siyasi kararlar neticesinde şekillendiğine dair eleştirileri haklı çıkaran bir açıklama niteliği taşıyor.

Trump’ın küstah açıklaması sonrası henüz Türkiye’den sert bir karşılık verilmiş değil. En son Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li işadamlarına verdiği yemekte Amerika'ya dost ve müttefik diye hitap edip, "Hamdolsun ABD ile sıkıntıları atlattık" açıklamasında bulunmuştu.

ABD'de her yıl düzenlenen "Ulusal Dua Kahvaltısı"na katılan ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Rahip Andrew Brunson'ı serbest bırakmasıyla ilgili "Onu bıraksanız iyi olur dedim ve bıraktılar" ifadelerini kullanarak yargıyı ve iktidarı resmen aşağıladı.

Türkiye'de casusluk suçlamasıyla 2 yıldan uzun süre tutuklu kaldıktan sonra geçen ekim ayında tahliye edilen ve ülkesine dönen Brunson'ın da katıldığı etkinlikte konuşan Trump, "Ben göreve gelmeden önce oradaydı. Ben 'Onu bırakın' dedim, 'Onu bıraksanız iyi olur' dedim, ve seni bıraktılar. Bu bir mucize" diye konuştu.

Bilindiği üzere Papaz Brunson tutuklu iken Cumhurbaşkanı Erdoğan “Bu fafir bu görevde olduğu sürece, o teröristi alamazsın” demişti. Trump’ın attığı tweetler sonucunda Papaz Brunson yaklaşık 60 gün sonra serbest bırakılmıştı.

Etkinlikte yaptığı konuşmada Trump, davetliler arasında Brunson'ın da olduğunu belirterek “Benim yönetimim dini inançlarından dolayı ülke dışında tutuklu olan ABD’li rehinelerin serbest kalması için de uğraşıyor. Geçen ekim ayında Türkiye ile bir anlaşmaya vararak Rahip Andrew Brunson’ın serbest kalmasını sağladık. Kendisi şu an özgür ve bu sabah aramızda. Andrew neredesin? Ben göreve gelmeden önce uzun süredir oradaydı. Ve ben, ‘Onu bırakmalısınız’ dedim. Daha sonra ‘Onu bıraksanız iyi olur’ dedim ve seni bıraktılar. Bu bir mucizeydi, öyle değil mi? Birlikte çok zaman geçirdik, harika bir adam ve harika bir aile. Çok teşekkür ederim Andrew” diyerekkonu hakkında tam olarak bu açıklamalarda bulundu.