Kurugöl’ün “Bebeklere Yanlış Aşılar Yapıldı” Açıklamasına Soruşturma
24 Eylül 2021

Kurugöl’ün “Bebeklere Yanlış Aşılar Yapıldı” Açıklamasına Soruşturma

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Sağlık Bakanlığı, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl’ün bebeklere yanlış aşılar yapıldığı iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı.

Bir televizyon programında konuşan Prof. Dr. Kurugöl, sağlık ocaklarında henüz yasal izin olmamasına rağmen bebeklere korona aşısı yapıldığını, antikor seviyesinin takip edildiğini ve iyi sonuçlar aldıklarını, bunu da ünlü bir tıp dergisinde yayınlayacaklarını övünerek anlatmıştı. Kurugöl’ün aşıların yanlışlıkla yapıldığını ifade etmesi kamuoyunda inandırıcı bulunmadı ve bebeklerin kobay olarak kullanılmasına tepki gösterildi. Twitter’da vatandaşlar, Prof. Dr. Zafer Kurugöl’ün de içinde bulunduğu Pfizer'ın Bilimsel Araştırma Yarışması Bilimsel Kurul üyelerinin olduğu resmi paylaştı.

Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün NTV canlı yayınında dile getirdiği bazı sağlık ocaklarında bebeklere yanlış aşı yapıldığına ilişkin iddialarla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada "Mevcut aşı güvenliği alt yapımızın bu tür iddiaları haklı çıkarması mümkün değildir. Bakanlık deposundan çıkıştan ilgili kişiye uygulanışına kadar bütün süreç, barkodla dijital olarak takip edilmektedir. İlgili öğretim üyesinin maksadını aştığını tahmin ettiğimiz talihsiz açıklamaları üzerine Bakanlığımızca yeni bir soruşturma başlatılmıştır" bilgisi paylaşıldı.

Prof. Dr. Kurugöl yayında yaptığı açıklamada bebeklere yanlışlıkla Covid-19 aşısı yapıldığı vakalarla karşılaştıklarını ve bu bebeklerde aşı sonrası hiçbir yan etki görülmediğini söylemişti. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) "Bebeğe yanlış aşı vurulmuş olması mümkün değil" sözleriyle tepki göstermişti. AHEF Kurugöl'ün aşı karşıtlarının eline koz verdiğini söylerken, iddialar sonrası sosyal medyada Kurugöl'ün tutuklanması çağrısı yapıldı.

Aşının Yan Etkisi Olmadığını Anlatmak İstemiş!

Yeniden yayınına katılan Kurugöl ise kendisini yanlış ifade ettiğini belirterek özür diledi.

Söz konusu sadece tek bir vaka yaşandığını, ardından da soruşturma açıldığını söyleyen Kurugöl, "Benim vurgulamak istediğim şuydu: Bebeklerde bile bir yan etki yok. Bu aşıya karşı olan var. Halbuki bu direnmeyi bırakmaları gerek. Ben her sabah buraya geldiğimde nefes alamayan, kalbi yetersiz olan çocuklarla karşılaşıyorum. Bunu aşı karşıtlığına çevirmek vicdansızlık" dedi.

Aile Suç Duyurusunda Bulundu

İzmir'de bir aile hekimliği biriminde yaklaşık 3 ay önce 1 aylık bebeğe Hepatit-B aşısı yerine yanlışlıkla BioNTech Kovid-19 aşısı yapıldığı iddiasına ilişkin, bebeğin ailesinin suç duyurusunda bulunduğu bildirildi.

Ailenin avukatı Dilek Güzel, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir'de yaşayan ailenin, bebeklerini yenidoğan aşı takvimine göre 30'uncu günde yapılması gereken Hepatit-B aşısı için 1 Temmuz'da Aile Hekimliği birimine götürdüğünü belirtti.

Aşıdan 2 saat sonra ailenin evine gelinerek "bebeğe Hepatit B aşısı yerine yanlışlıkla BioNTech Kov-19 aşısı uygulandığı, çocuğun acil olarak hastaneye götürülmesi" gerektiğinin söylendiğini aktaran Güzel, bebeğin daha sonra Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Acil Servisine götürüldüğünü aktardı. Bebeğin hastanede bir hafta süreyle takip edildiğini vurgulayan Güzel şu ifadeleri kullandı:

"Bebeğin düzenli olarak kan sayımı, kontrolleri yapılmakta olup bu kontrollerin ne kadar süreceği, aşıdan kaynaklı kalıcı bir sorun yaşanıp yaşanmayacağının belli olmadığı müvekkillerime söylenmektedir. Tıbbi müdahalenin hukuka ve meslek kurallarına aykırı olarak, gerekli özen gösterilmeksizin yapılmasında kusur ve ihmali bulunanlar hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak cezalandırılmalarını talep ettik. Bebeğe bu işlemi yapanlarla ilgili yasal süreç başlattık."