Karamollaoğlu: “İngiliz Tipi Laiklik İstiyoruz”
19 Haziran 2018

Karamollaoğlu: “İngiliz Tipi Laiklik İstiyoruz”

The Guardian

Köklü Değişim Medya

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, The Guardian'a verdiği röportajda: “Türkiye'de dinle devletin barışçıl şekilde bir arada yaşadığı İngiltere tarzı sekülerizm/laikliği istediklerini” beyan etti.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İngiliz gazetesi The Guardian'a seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Karamollaoğlu, partisinin Türkiye vizyonunun "dinle devletin barışçıl şekilde bir arada yaşadığı İngiltere tarzı sekülerizm" olduğunu öne sürdü.

Karamollaoğlu, "kendine yeten bir ekonomi, diyalog ve diplomasiye dayalı dış politika, Müslüman devletlerle yakın ilişkiler istediklerini" söyledi.

“AB Üyeliğinden Vazgeçeceğiz”

Avrupa Birliği'ne üye olma hedefini bırakacaklarını söyleyen Saadet lideri, AB'den Türkiye'ye özel statü veren bir anlaşma isteyeceklerini belirtti.

Karamollaoğlu, ABD ile zaten bozulmuş olan stratejik ortaklıktan vazgeçmek istediklerini de dile getirdi.

“Aynı Anlayışa Sahip Olduğumuz Konular Var”

CHP ve İyi Parti ile yaptıkları ittifakla ilgili de konuşan Saadet lideri şöyle devam etti:

"İdare, ekonomi, dış politikada aynı anlayışa ya da politikalara sahip değiliz. Ancak anlaştığımız ilkeler var, hükümet ve yargının ayrılması, basın özgürlüğü, olağanüstü halin kaldırılması gibi."

Kürt Meselesi

Karamollaoğlu, daha önce AK Parti’yi destekleyen başörtülü milletvekili Hüda KAYA’nın HDP’de siyasete devam etmesini, “AK Parti’nin temellerinin kırılmasına şahid oluyoruz” diyerek değerlendirdi.

Hüda KAYA: “Hafızamızdaki Erdoğan’ın en belirgin ve canlı sözleri, 80 milyon benim için oy verseler de, vermeseler de vatandaşlarım “ demişti. “Umutlarımızı bu gerçeğe sahip olarak sürdürdük ... ama tüm vaatler, eşitlik, haklar ve özgürlükler, Kürt toplumunun konumu, vaat edilenin yakınından bile geçmiyor” demişti.