İtalya’da Kısıtlamalar Ülke Çapında Protesto Edildi!
28 Ekim 2020

İtalya’da Kısıtlamalar Ülke Çapında Protesto Edildi!

Şarku’l Avsat

Köklü Değişim Medya

İtalya'da Kovid-19 salgının hızla yayılması karşısında hükümetin getirdiği kısıtlama tedbirleri ülke çapında geniş protestolarla karşılandı. Gösterilerde 12 kişinin gözaltına alındığı ve 3 polisin yaralandığı belirtildi.

İtalya’da koronavirüs vakalarında görülen artış nedeniyle hükümet tedbirleri arttırdı. Pazar günü Başbakan Giuseppe Conte'nin açıkladığı kısıtlamalar ve yerel yönetimlerin getirdiği gece sokağa çıkma yasakları nedeniyle başta Milano, Torino ve Napoli olmak üzere yaklaşık 30 kentte gece protesto gösterileri düzenlendi.

Milano'da Lombardiya Bölgesel Yönetim binasına girmeye çalışan protestocular şehir merkezinde polise molotof kokteyli attı. Polis eylemcilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Torino’da düzenlenen gösterilerde de protestocular ile polis arasında çatışma yaşandı. Kent merkezinde pek çok dükkânın camları kırıldı. Polis, kâğıt ve ses bombalarına göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Polis, dün akşam düzenlenen gösterilerde 12 kişinin gözaltına alındığı ve 3 polisin yaralandığı açıkladı.

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, pazar günü yeni vaka sayılarındaki artış nedeniyle yeni tedbirler açıklamış ve restoran ile kafelerin saat 18.00'de kapanacağını belirtmişti.

Açıklanan son verilere göre, Kovid-19 ile mücadele sürecinde İtalya’da şu ana kadar, toplam 542 bin 789 vaka kayıtlara geçerken 37 bin 479 kişi ise hayatını kaybetti.

Almanya’da Doktor ve Hemşire Yetersizliği

AlmRobert Koch Enstitüsü, Almanya'da son 24 saatte 11 bin 409 yeni koronavirüs vakasının tespit edildiğini toplam vaka sayısının 449 bin 275’e yükseldiğini açıkladı. Açıklamaya göre koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 42 kişinin hayatını kaybettiği ülkede toplam hayatını kaybedenlerin sayısı 10 bin 98’e yükseldi. Açıklamada salgının başlangıcından bu yana 326 bin 700 kişinin iyileştiği kaydedilirken koronavirüsün bulaşma oranı ise 1.37 olarak belirlendi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün 16 eyaletin başbakanı ile bir araya gelecek. Toplantıda bir hafta içinde iki katına çıkan vaka sayılarındaki artışı durdurabilmek için ülke genelinde alınacak yeni önlemlerin görüşülmesi bekleniyor. Okulların ve kreşlerin açık kalması, yüksek derecede risk bölgesi olarak belirlenen bölgeler dışında mağazaların açık kalması, bunun yanında barların restoranların ve toplu etkinlikleri sınırlandırılması öngörülüyor.

Alman Yoğun Bakım ve Acil Tıp Derneği (DIVI) Başkanı Uwe Janssens, ülke genelinde yeterli sayıda yoğun bakım yatağının ve solunum cihazının olduğunu ancak hastalara bakacak doktor ve hemşirenin yetersiz olduğunu belirterek, ülke çapında yoğun bakım servislerinde 4 bine yakın doktor ve hemşirenin eksik olduğunu açıkladı.

Fransa, Sağlık Bütçesini Artırdı

Fransa’da koronavirüs salgınında son 24 saatte 45 bin 422 yeni vakanın tespit edilmesi salgının başladığı günden bu yana en yüksek günlük vaka sayısı kayıtlara geçti.

Avrupa'da koronavirüs salgını her geçen gün etkisini arttırmaya devam ediyor. Fransa Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, son 24 saatte 45 bin 422 yeni vakanın tespit edilmesi ile toplam vaka sayısının 1 milyon 86 bin 497'ye ulaştığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 138 kişinin Kovid-19 nedeni ile hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 34 bin 645'e yükseldiğini aktardı. Ülke genelinde 772'si yoğun bakımda olmak üzere toplam 11 bin 713 kişi hastanelerde tedavi altında bulunuyor.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran yaptığı açıklamada, salgının ikinci dalgasına karşı sağlık bütçesini 2,4 milyar Euro'ya yükselttiğini ifade etti. Fransa'da birçok hastanede Kovid-19 hastalarının artması nedeni ile hastaları reddetmeye başladığı belirtildi.

Fransa'da dün tespit edilen 42 bin 32 vaka ile toplam vaka sayısı 1 milyonu aşmıştı. Fransa, toplam vaka sayısında Avrupa'da 2'inci, dünyada ise 6'ıncı ülke konumunda bulunuyor.