İran Soylu’yu Yalanladı: “Ortak Operasyon Yok”
19 Mart 2019

İran Soylu’yu Yalanladı: “Ortak Operasyon Yok”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İran, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçtiğimiz gün “İran ile Türkiye, PKK’ya karşı ortak operasyon yapmaya başladı” açıklamasını yalanladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Tahran ile yapılan görüşmeler sonrasında İran ile PKK'ya ortak operasyon yapıldığını açıklamasından birkaç saat sonra İran'dan konu ile ilgili yalanlama geldi.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı'na konuşan İran ordusundan bir yetkili "Türk ordusu PKK'ya operasyon yaptı ama İran silahlı kuvvetleri bu operasyonun bir parçası değildi" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Soylu, Antalya'nın Serik ilçesinde yaptığı açıklamada, "Bu sabah saat 08.00 itibariyla İran'la, evet doğu sınırımızda, PKK'ya yönelik ilk kez ortak operasyon yapmaya başladık" demişti. Soylu, operasyonun sonucunun açıklanacağını da belirtmişti.

Türkiye Irak'ın kuzeyindeki PKK hedeflerine zaman zaman operasyon düzenliyor. PKK; Türkiye, ABD ve AB tarafından terör örgütü listesinde yer alıyor.

Türkiye, PKK’nın Suriye kolu YPG’ye de büyük bir operasyon kararı almış, ABD’nin vetosu üzerine operasyon askıya alınmıştı. “Türkiye’nin stratejik müttefiği ABD”, ortak çalıştığı ve binlerce tır silah gönderdiği YPG’yi terör örgütü olarak görmüyor ve bu konuda geri adım atmıyor.

Öte yandan AB ülkelerinin desteklediği Kuzey Irak’taki PKK mevzilerine sık sık hava saldırıları düzenliyor. Suriye’deki devriminin başlamasından sonra ABD, kontrol altında tuttuğu PKK’nın PYD kolunu, Suriye’deki operasyonlarda kullanıyor. PYD’ye o dönemde Türkiye’de eylemlere katılan teröristlerden de büyük katılım olmuştu.

Esed’in askeri olarak zayıflaması ve ordusunu kaybetmesi üzerine, İran, Irak’tan gelen milisler, Lübnan’dan Hizbullah, Rusya ve ABD destekli PYD, Esed rejimini ayakta tutmaya devam ediyor.