İran da Taliban’ı ABD Gibi Demokrasiye Çağırdı
17 Nisan 2021

İran da Taliban’ı ABD Gibi Demokrasiye Çağırdı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Taliban'ın İslam Emirliği yerine demokratik yöntemi benimsemesi çağrısında bulundu. İran, ABD’nin 20 yıldır işgalci olarak bulunduğu Afganistan’da dayattığı batıl nizama çağırıp, İslam Emirliğinin İran’a tehdit oluşturduğunu söyledi.

Mepa News'de yer alan habere göre, Hindistan öncülüğünde 2016 yılından bu yana düzenlenen "Raisina Dialogue" isimli siyasi toplantının bu yılki oturumu video konferans yoluyla düzenlendi. Toplantıya katılan Zarif, Afganistan konusunda çağrıda bulundu.

Zarif, bugün tamamen farklı bir Afganistan bulunduğunu savunarak, Taliban'ın 1990'lara dönmesinin imkânsız olduğunu, hareketin demokratik yolları temel alarak değişmesi gerektiğini söyledi.

Tüm Afganların ülkenin geleceği hakkında ortak hareket etmesi gerektiğini dillendiren Zarif, bölge ülkelerinin de Afganistan'a demokratik bir hükümet kurulması hususunda yardım etmesinin bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Taliban'ın Afganistan'da bir 'İslam Emirliği' kurmasının Pakistan'ın varlığını, İran ile Hindistan'ın da ulusal güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.

İran'dan Taliban'a karşı üstü örtülü tehditler, ABD'nin Afganistan'ı terk etmesiyle batıl demokrasi nöbetini çevre ülkelerin devralacağını ortaya koyuyor.