İran, AB’nin Vicdanına Sığınıyor
02 Kasım 2018

İran, AB’nin Vicdanına Sığınıyor

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Trump’ın, Avrupa’yı İran’a yönelik ekonomik yaptırımlarla sıkıştırmak için başlattığı siyasi operasyona karşı Ruhani, Avrupa Birliği liderlerinden yardım ve iş birliği talebinde bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Avrupa Birliği ülkelerine ABD’nin tek taraflı hareketine karşı İran'ın yanında durmaları çağrısında bulundu.

İngiliz The Financial Times gazetesinde bir makale kaleme alan Ruhani, İran-AB iş birliğinin uluslararası barış ile istikrarın teminatı olacağını vurgularken, ABD'nin 5 Kasım'da devreye girecek ikinci yaptırım paketine karşı, nükleer anlaşmaya taraf ülkelerin ABD’ye karşı cephe almasını aksi halde Washington yönetiminin sergilediği bu tavırlar ile uluslararası istikrarı tehlikeye düşüreceğini ifade etti.

Ruhani: “ABD, IŞİD’i Himaye Ediyor”

Ruhani makalesinde, "ABD Başkanı Donald Trump'ın kendi müttefiklerine karşı tahkir edici tavrı, dünya sistemi için ne kadar büyük bir sorun olduğunu göstermeye yetmektedir." ifadelerini kullandı.

ABD'nin IŞİD'i himaye ederek bölgedeki sorunları daha da derinleştirdiğini ileri süren İran Cumhurbaşkanı Ruhani, AB ülkelerine ABD'nin tek taraflı tutumuna karşı İran'ın yanında yer almaları çağrısında bulundu.

İran-AB iş birliğinin iki tarafın da ekonomik olarak çıkarını temin edeceğini beyan eden Ruhani, Uluslararası barış ve istikrarın bu şekilde sağlanacağını ifade etti.

Rusya, Çin Ve AB Harekete Geçmeli

Rusya, Çin ve AB’nin İran ile yapılan nükleer anlaşmayı savunmalarının önemli bir duruş olduğunu ifade eden İran Cumhurbaşkanı "Ancak önemli olan ABD'nin tek taraflı yeni yaptırımları devreye girmeden, nihai çözüm paketlerini sunmaları ve uygulamaya geçirmeleridir. Bu ülkeler yaptırımların hafifletilmesi ve telafisi için önerilerini pratiğe dökmeli." Çağrısını yineledi.

İran ile yapılan nükleer anlaşmayı “diplomasinin en büyük zaferi” olarak niteleyen Ruhani, AB’nin çıkarları doğrultusunda bu kazanımı koruyacağını vurguladı.

ABD’nin Avrupa’yı ekonomik yönden sıkıştırmak için dünya çapında başlattığı yaptırımlara karşı AB’nin cılız da olsa tavır alması, ABD’nin bölgedeki operasyonlarda taşeronluğuna soyunan İran’ı tatmin edememiş olacak ki, AB, Rusya ve Çin’i harekete geçmeleri konusunda cesaretlendirmek için duygusal bir yazı kaleme alınmış.

ABD’yi, Suriye ve Irak’ta gerçekleştirdiği vahşi operasyonlar ile siyasi hedefine ulaştıran İran, işin başında kazandığı menfaatlerin elinden alınmasına hayıflanıyor. Ülke içinde ekonomik kriz ile boğuşan Ruhani yönetimi, muhaliflerin yükselen seslerini bastırmak için AB’nin vicdanında kurtuluşu arıyor.