Irak’ta Yolsuzluk Tartışmaları Büyüyor
16 Kasım 2018

Irak’ta Yolsuzluk Tartışmaları Büyüyor

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Yılda milyarlarca dolar petrol ihraç ettiği halde vatandaşlarının su, elektrik, sağlık ve güvenlik ihtiyaçlarını temin edemeyen Irak yönetimi, bugünlerde 6 milyon dolarlık vurgun söylentileri ile gündemde.

Irak'ta Merkez Bankası Başkanı Ali Allak'ın, 5 yıl önce yaklaşık 6 milyon dolarlık banknotların yağmurların yol açtığı selde zarar görerek kullanılamaz hale geldiğini açıklaması ülkede 'yolsuzluk yapıldığı' tartışmalarına sebep oldu.

Meclis’te Gerilim

Merkez Bankası Başkanı Ali Allak, parlamento oturumunda, Rafideyn isimli devlet bankasında bulunan 7 milyar dinarın (yaklaşık 6 milyon dolar) 2013 yılında yağmurların neden olduğu selde tamamen zarar gördüğünü açıkladı. Bu açıklama "Irak'ta yolsuzluk yapıldığı" tartışmalarına sebep oldu.

Sadr: Sorumlular Yargıya Teslim Edilsin

Allak'ın açıklamalarına tepki gösteren Şii lider Mukteda es-Sadr, banknotların kullanılamaz hale gelmesinin ardında yolsuzlukların yattığını öne sürerek, buna neden olanların yargıya teslim edilmesini istedi.

Iraklılar, Allak'ın açıklamalarını gerçekçi bulmadı. Halk, sosyal medyada kağıt paraların saatlerce içinde su bulunan bardakta bekletildiğini gösteren videolar yayımlayarak, kağıt paraların uzun saatler suda kalsa bile zarar görmeyeceğine dikkati çekti.

Kamuoyunda halkın aklıyla alay edilerek yolsuzlukların örtülmeye çalışıldığı ve güç durumda olan Irak halkının yeniden hükümetini protesto eden gösterilere start vereceği düşünülüyor.

Irak Merkez Bankasından daha önce yapılan yazılı açıklamada, kullanılamaz hale gelen söz konusu paraların bu olay (sel) yaşanmasa da zamanında yenileriyle değiştirileceği belirtildi. Açıklamada, banknotların kullanılamaz durumda olmasının 6 milyon dolarlık zarar edilmesi anlamına gelmediği, sadece baskı maliyeti tutarınca zarar oluştuğu bilgisi paylaşıldı.

En çok yolsuzluk yapılan ülkelerden biri olan Irak’ta, ABD işgali sonrası kontrol halen sağlanabilmiş değil. Denetimin olmadığı ülkede halk yoksulluk ile boğuşurken, siyasilerin adı yolsuzlukla anılmaya devam ediyor. Sömürgeci ABD’nin getirdiği sözde özgürlükten nasibini alan mazlum Irak halkı, varlık içinde yokluk çekiyor. Sık sık protestolara sahne olan Irak’ta en son geniş katılımlı protesto susuzluk ve geçim sıkıntısı nedeni ile Basra’da gerçekleşmişti.