İİT Filistin Toplantısı: Konuştular, BM’ye Havale Edip Dağıldılar!
16 Mayıs 2021

İİT Filistin Toplantısı: Konuştular, BM’ye Havale Edip Dağıldılar!

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), BM Güvenlik Konseyi “İsrail”in Filistin'e saldırılarını durdurma konusunda sorumluluk üstlenmediği takdirde, Filistin halkına koruma sağlanması için BM'ye başvurulacağını açıkladı. Şimdiye kadar kayda değer bir icraatı olmayan İİT, yine toplandı, hamaset dolu konuşmalar yapıldı ve Filistin meselesi yine “İsrail”i destekleyen ABD’nin kontrolündeki BM’ye havale edildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı, (İİT) Suudi Arabistan'ın talebiyle Filistin'deki son gelişmeleri görüşmek üzere dışişleri bakanları düzeyinde çevrim içi düzenlenen olağanüstü toplantının ardından bir sonuç bildirisi yayımladı.

Bildiride, "BM Güvenlik Konseyi İsrail saldırganlığını durdurma sorumluluğunu üstlenemezse, Filistin halkına koruma sağlanması için BM'ye başvurulacaktır" ifadelerine yer verildi.

BM Güvenlik Konseyi, ABD, Çin, Fransa, İngiltere ve Rusya’dan oluşuyor. BM üyeleri olan diğer devletler ise bu devletlerin hegemonyasındaki uydu ya da tabi devletler olduğu için İİT’de alınan bu karar tamamen göz boyamaya yönelik olduğu ve vakit kaybından başka bir işe yaramayacağına kesin gözüyle bakılıyor. İslam beldelerinin yöneticileri yıllardır boş kınama mesajları yayımlamak dışında henüz bir icraata girişmiş değil. Ramazan ayının başından beri Filistin'de yaşanan vahşete yönelik henüz ne büyükelçisini çekip ilişkileri kesen ne de ticari bir yaptırım da bulunan çıkmadı. Protesto gösterilerinde ümmet tarafından "Ordular Aksaya, Mehmetçik Aksa'ya" sloganları atılırken, yöneticileri henüz kınamadan öteye geçemedi.

“İsrail”in saldırılardan sorumlu tutulması için önlemler alınması istenilen bildiride, “İsrail”e, Filistin'e ve halkına verdiği zarardan ötürü hesap sorulması konusunda şu ifadeler yer aldı:

"Uluslararası mahkemeler aracılığıyla uluslararası hukukun işletilmesi ve BM'ye bağlı kuruluşların baskısı yoluyla ‘İsrail’, Filistin'in kamu ve özel haklarının yanı sıra altyapısına verdiği zarardan dolayı tazminat ödemeye zorlanmalıdır."

Bildiride, uluslararası toplumdan sorumluluklarını yerine getirmesi talep edilerek, " ‘İsrail’, Filistin halkına yönelik sistematik bir şekilde işlediği suçlardan, özellikle abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yaptığı barbarca saldırılarla bölgede durumun kötüye gitmesinden tamamen sorumludur" denildi.

“İsrail”in Ramazan ayında başlattığı Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallerin ve Filistinlilere yönelik saldırıların dini hassasiyetleri kışkırtarak uluslararası insan haklarını açıkça ihlal ettiği vurgulanan bildiride, Mescid-i Aksa ve Harem-i Şerif'in kutsallığına saygısızlık eden ve bu yerlerin tarihi ve hukuki statüsüne zarar veren ihlallerin durdurulması istendi.

Bildiride, alınan kararların uygulanması için İİT Genel Sekreteri’nin Avrupa Birliği Komisyon Başkanı, BM Genel Sekreteri, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve diğer ilgili tüm yetkililerle gereken temasları ivedilikle başlatacağı duyuruldu.