İhanet Üçlüsü Ankara’da!  ‘İdlib Konulu Üçlü Zirve’
14 Eylül 2019

İhanet Üçlüsü Ankara’da! ‘İdlib Konulu Üçlü Zirve’

Ajanslar - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Astana üçlüsü olarak bilinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus lider Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin önümüzdeki Pazartesi günü Ankara’da İdlib konulu toplantı kapsamında bir araya geleceği belirtildi.

Suriye devriminin sona erdirilmesi, muhalefetin etkisizleştirilmesi ve Esed rejiminin yeniden Suriye toprakları üzerindeki egemenliğini sağlaması adına ABD öncülüğünde birçok defa toplantılar gerçekleştirildi. Astana, Soçi, Ankara ve Tahran’da toplantılar düzenleyen “Putin, Erdoğan, Ruhani” üçlüsü, Suriye’de Esed rejiminin ayakta kalmasında aktif rol oynadılar.

Suriye’de sekiz yıllık savaşta, uluslararası sözleşmelerde kullanılması yasak olan kimyasal gazlı silahlar kullanıldı. Napalm bombaları atıldı. Hastaneler, okullar, sağlık ocakları, alışveriş merkezleri, fırınlar ve pazar yerleri bombalandı, şehirler harabeye döndü. Çocuklar katledildi. Kadın erkek demeden Milyonlarca Müslüman öldürüldü, kat be kat fazlası sakat bırakıldı. İşkence ve tecavüz zirveye ulaştı. On milyonlarca insan yurtlarını terk etmek zorunda kaldı.

Astana üçlüsü Putin, Erdoğan ve Ruhani’nin yaptıkları toplantılar sonrası alınan ateşkes kararlarına muhalifler bağlı kalırken, katil Rusya ve Esed için bu kararlar bağlayıcı olmadı ve saldırılarını devam ettirdiler.

Suriye savaşında gelinen nokta itibarı ile silahları toplanan, çeşitli vaadlerle kandırılarak zayıflatılan muhalefet sonrası birçok bölge rejimin eline geçti. Muhalefetin elinde son kale İdlib kaldı.

Suriye devrimine ihanet eden Türkiye’nin ev sahipliğinde Ankara’da yapılacak üçlü toplantı da, İdlib’in rejime teslimini sağlayacak sürecin zehirli adımlarından biri daha atılacak.

Rusya lideri Putin'in yardımcısı Yuriy Uşakov, dün yaptığı açıklamada Putin, Erdoğan ve Ruhani’nin önümüzdeki Pazartesi günü Ankara’nın ev sahipliği yapması beklenen bir zirvede Suriye’nin İdlib ilindeki krizi ele almasının beklendiğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Önümüzdeki Pazartesi günü Astana sürecinin garantörleriyle Suriye ile ilgili üçlü bir toplantının yapılacağını biliyorsunuz. Toplantı Ankara’da gerçekleştirilecek. Devlet Başkanı oraya gidecek. Elbette ki Erdoğan ve Ruhani ile ikili görüşmeler gerçekleştirilecek” ifadelerini kullandı.

Peskov, toplantı tarihinin Putin ile Erdoğan arasındaki İdlib bölgesinde barışı koruma konusundaki Soçi anlaşmasının birinci yıl dönümüne denk geleceğine işaret etti.