İdlib’teki Rus Katliamı Sonrası Putin İle Erdoğan Görüştü
28 Ekim 2020

İdlib’teki Rus Katliamı Sonrası Putin İle Erdoğan Görüştü

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin yaptıkları telefon konuşmasında Dağlık Karabağ'daki çatışmaları görüştü. Putin, Karabağ’daki çatışmaları durdurmak için İdlib kartını ileri sürüp, Türkiye destekli SMO güçlerine 2 gün önce hava saldırısı düzenleyerek 78 savaşçıyı katletmişti. Görüşmede her iki taraf, Suriye konusunda varılan mutabakatın geçerliliğini koruduğunu açıkladı.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesine dair bilgi verildi.

Açıklamada, Putin'in Erdoğan'a Dağlık Karabağ bölgesindeki savaşa "teröristlerin" dahil edilmesinden duyduğu endişeyi aktardığı belirtildi. Putin'in görüşmede çatışmaların hala sürmesinden dolayı duyduğu "derin kaygıyı" da dile getirdiği kaydedildi. Kremlin'in açıklamasına göre, Putin, Ortadoğu'dan teröristlerin bölgeye gitmeyi sürdürmesini de eleştirdi.

Libya Ve Suriye de Ele Alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimi ile gerçekleştiği ifade edilen görüşmede, Libya ve Suriye'deki durumun ele alındığı belirtildi. Ancak ayrıntılı bilgi verilmedi.

Kremlin'in açıklamasına göre, Erdoğan ve Putin görüşmede, savunma ve dışişleri bakanlıkları düzeyinde temasların devam etmesi yönünde mutabık kaldı. Açıklamada ayrıca, Erdoğan ve Putin'in, Türkiye ve Rusya'nın Suriye konusunda vardığı mutabakatın geçerliliğini koruduğunun altını çizdiği belirtildi. İkili, Mart ayında Suriye'nin İdlib vilayetinde ateşkes sağlanması konusunda mutabakata varmıştı.

Bölgede uzun süre çatışmaların sona ermesinin ardından, Pazartesi günü Rusya'nın İdlib'de Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) eğitim kampını hedef almış ve 78 savaşçının hayatını kaybettiğini bildirilmişti. Bunun üzerine Ulusal Kurtuluş Cephesi çatısı altındaki Türkiye destekli milislerin İdlib ve Halep'teki Suriye ordusu mevzilerine Pazartesi akşam saatlerinden itibaren yüzlerce füze ve topçu roketiyle saldırı düzenlediği belirtilmişti.

ABD’nin himayesindeki Cenevre görüşmelerinin altyapısı oluşturan Astana Üçlüsü içinde yer alan Rusya, ABD’nin Ermenistan’daki hamlesine karşılık İdlib’de misilleme yaptı. Ermenistan’da nüfuzunu artırmak isteyen Washington, bir süredir Karabağ’daki çatışmaları perde arkasından Türkiye üzerinden destekliyordu. ABD’nin Güney Kafkasya’da nüfuzunu artırma çabalarından rahatsız olan Kremlin, İdlib’de misilleme yaparak cevap vermiş oldu. SMO, ABD ve Türkiye tarafından desteklenen ve Esed rejimi ile savaşmayan “ılımlı muhalifler” diye de adlandırılıyor.

ABD, bir süredir Türkiye’nin de yardımıyla İdlib’deki çatışmaları yavaşlatarak muhalefeti Cenevre masasına oturtmayı ve siyasi çözüm için çalışmaları başlatmıştı. Baba Esed’den beri ABD’nin çıkarlarını koruyan ve “İsrail”in emniyetini sağlayan Esed rejimi için ABD, her türlü desteği sağlıyor. Rusya bu saldırı ile bölgeyi yeniden hareketlendirip ABD’yi rahatsız etmek için Türkiye ve kontrolündeki SMO üzerinden mesaj veriyor.