İdlib’de Soçi Protestosu
19 Kasım 2018

İdlib’de Soçi Protestosu

Köklü Değişim

Köklü Değişim Medya

Sosyal medyada yayımlanan bir videoda kurtarılmış kuzey bölgelerinin kanaat önderleri, Sahil beldesindeki Türkiye’ye ait bir gözlem noktası önünde Soçi Anlaşması’nı protesto ettiler. Videonun sonunda Türkçe açıklamada bulunan bir ileri gelenin “Kahrolsun Soçi” vurgusu dikkat çekti.

Videoda konuşanların arkasında 3 adet Türkiye-Suriye sınırına döşenen beton blok ve hemen yanında da askeri mevzinin yer aldığı görülürken, açıklamalar doğrultusunda çekimin Soçi Anlaşması’ndan önce kayda alındığı anlaşılıyor.

İleri gelenlerin konuşmalarında, İdlib'deki Türkiye’ye ait gözlem noktalarının yalnızca Rusya’nın saldırılarını izlediği ve muhalefetin garantörü olmasına rağmen Astana ve Soçi’de Esed’in garantörü Rusya ve destekçisi İran ile ortak hareket ederek katliama göz yumduğuna dair ifadeler yer alıyor.

Daha önce de bu şekilde vidolar yayımlanmış, Astana kararları kınanmış, Rusya, İran ve Türkiye'nin müdahaleleri protesto edilmişti.

Grup liderlerinin devrimi sattığını ama halkın asla vazgeçmeyeceğini dile getiren videolar, İdlib’deki asıl durumu gözler önüne seriyor.

Videoda Türkçe açıklama yapan bir ileri gelen ise şunları söyledi:

“Türkiye’deki Müslüman kardeşlerimiz, Selamun aleykum. Ben Türkçe az biliyorum. Kusura bakmayın ama bir şey söyleyeceğim. Kardeşlerim, sizin devlet, askerlerini buraya gönderdi. Ne yaptılar? Sadece bombaları sayıyorlar. Başka bir şey yapmadılar. Kardeşlerim ve şimdi Soçi anlaşması yapacaklar. Türkiye’deki Müslüman kardeşlerim, Soçi anlaşması ne demek? Soçi anlaşması yani, Esed buraya gelecek. Soçi anlaşması yani, Esed nefes alacak. Soçi anlaşması yani, Esed bizi öldürecek. Siz bunu kabul ediyor musunuz? Türkiye’deki Müslümanlar! en son olarak biz Soçi Anlaşmasını istemiyoruz. Soçi Anlaşması Kahrolsun! , Kahrolsun!, Kahrolsun!”