İcracı Eski Bakanlar Yeni Kabine’de
10 Temmuz 2018

İcracı Eski Bakanlar Yeni Kabine’de

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Yeni hükumet sistemine geçiş ile birlikte yeni kabine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Erdoğan, geçilen yeni sistemi “Yeni Bir Başlangıç” olarak nitelese de, etkin icracı bakanlıklardaki isimlerin değişmemesi, önceki dönemde yürütülen politikaların devam edeceğini gösteriyor.

Cumhurbaşkanı yardımcısı, ABD Detroit’teki Wayne State Üniversitesi’nden işletme ve imalat mühendisliği alanlarında yüksek lisans, endüstri mühendisliği doktorası ve yine ABD'de otomotiv ve bilişim alanlarında uzmanlığı bulunan Fuat Oktay oldu.

Dışişleri Bakanlığı koltuğunda uzun süredir oturan Mevlüt Çavuşoğlu, yeni dönemde de koltuğunu korudu. ABD ile yürütülen ortak operasyonlarda sağlanan uyum, Suriye ve Filistin görüşmelerinde de ABD ile ortak bir siyasetin süreceğini işaret ediyor.

Çavuşoğlu, Astana sürecinde Esed rejiminin ayakta kalması için Rusya ve İran ile ortak yürütülen çalışmalardaki başarısından hoşnut kalınmış olacak ki, dış ilişkilerin vazgeçilmez adamı olarak hala görevinin başında yer alıyor. Halep ve Doğu Guta’dan sonra Dera’da Astana ortaklarının yürüttüğü katliam ve nihayetinde şehir halkının sürülerek Esed rejimine teslim edilmesi ortak siyaset yürütüldüğünün en bariz delili.

Bir diğer koltuğunu koruyan isim İçişleri Bakanı Süleyman Soylu oldu. İçişleri Bakanı Soylu, geçen dönemde İslami camiaya yönelik yürüttüğü baskıcı politikaları ile en çok konuşulan bakanlardan biri olmuştu.

Adalet Bakanı Abdulhamid Gül de koltuğunu koruyan bir başka isim oldu. Geçtiğimiz dönemde 28 Şubat mağdurları için hiçbir çalışma yapılmadığı halde, üstüne yeni mağduriyetler oluşturuldu. Hizb-ut Tahrir’e uygulanan yargı zulmü hala akıllarda yerini koruyor. “FETÖ”den tutuklu hakimlerin, hiçbir cebir ve şiddete bulaşmayan 105 Hizb-ut Tahrir üyesine verdiği 660 yıl hapis cezası Bakan Gül’ün döneminde yürürlüğe konuldu. 28 Şubat’ın faillerinin tutuksuz yargılanması akla gelen hukuk garabetlerinden bir diğeri oldu.

Eleştiri alan isimlerden biri de, Gençlik ve Spor Bakanlığına getirilen eski Spor Toto Teşkilat Başkanı Mehmet Kasapoğlu. İşletme mezunu olan bakan, kariyerini de bu alanda tamamlaması ve Spor Toto başkanlığını da yürütmesi eleştirilerin ana konusu. Ticaret Bakanlığı koltuğuna oturan Ruhsar Pekcan, Türkiye Suriye İş Konseyi Başkanlığı görevini yürütüyordu. Bakanın eski görevi nedeniyle, Esed ile ticaretin başlayacağı yorumlarına sebep oldu.

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı olan Zehra Zümrüt Selçuk, KADEM Ankara Temsilciliği, Kadın Birliği Platformu üyesi. Yeni süreçte, Batılı hayat tarzı daha çok öne çıkarılıp, aile yapısının da Batılı değerler üzerine oturtulması özendirilecek şeklinde değerlendiriliyor.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın, Milli Savunma Bakanı olması üzerine, Genelkurmay Başkanlığına Orgeneral Yaşar Güler getirildi. Hulusi Akar’ın bakanlığı, orduda yer alan ve eski dönemde temizlenmeye başlanan İngiliz eksenli yapılanmanın yeni dönemde de kökünün kazınmaya devam edeceğine ve yeni süreçte de askeri operasyonların Amerika’nın bölgedeki menfaatlerine yönelik gerçekleşeceği kanaatlerini oluşturdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni kabine, atanan isimler ve üstlendikleri görevler sosyal medyada da farklı tepkilere neden oldu:

Hakkı Eren @hak_eren:

Kabine veya sistem değişsin fark etmez! Zira değişmeyen laik, demokratik devlet anlayışıdır. CHP'nin yani Kemalizm’in 6 oku bu yeni sistemin de ruhuna saplanmış ve Erdoğan'ı teslim almıştır. Değişim laik sistem yerine İslami bir sistemle sağlanır. Bu olsa olsa level atlamadır!

hamza er @hamzaer_:

Yeni Türkiye tam nasıl bir şey!!! Kumarhane işleten patronun Kültür Bakanı, ülkenin bahis (kumar) işletmelerinin başındaki adamın da Gençlik ve Spor Bakanı olması mı?

Muharrem BALCI, Av. @avmbalci:

Spor-Yoto Genel Md. Gençlik ve Spor Bakanı olmuş.

Hayırlı olsun demeyeceğim, çünkü hayırlı olmaz.

Gençleri kumara alıştıran kurumun başkanından bakan olmaz-olmamalı

Mahmut KAR @mk_mahmutkar:

ABD'de başkan yardımcıları ve bakanlar petrol ve silah şirketi ortakları veya CEO ları olur. #BenimKabinem de ise turizm şirketi sahipleri, özel okul ve hastane sahipleri bakan oluyor.

#YeniKabineYeniTürkiye’den ne bekliyordunuz?

Gitti İngilizci sistem,

Geldi Amerikancı sistem.

Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkındaki 1 No'lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararnameye göre Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olacak kurumlar şunlar: Devlet Arşivleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Türkiye Varlık Fonu.