Hizb-ut Tahrir Yargılamalarında Çelişkili Kararlar
22 Şubat 2019

Hizb-ut Tahrir Yargılamalarında Çelişkili Kararlar

Köklü Değişim Medya

Hizb-ut Tahrir yargılamalarındaki garabet sürüyor: Erzurum’da üç Hizb-ut Tahrir üyesi mahkeme kararıyla serbest bırakıldığı günün önceki gecesinde Hizb-ut Tahrir üyesi Osman Yıldız İstanbul’da tutuklanmıştı.

Türkiye yargısında Hizb-ut Tahrir yargılamalarındaki garabet sürüyor. Önceki gün Hizb-ut Tahrir üyesi Osman Yıldız İstanbul’da hakkında onanmış dosyaları sebebiyle tutuklanırken, aynı gün Erzurum’da üç Hizb-ut Tahrir üyesi yerel mahkeme kararıyla serbest bırakıldı.

Anayasa Mahkemesi’nin Yılmaz Çelik ve diğer iki Hizb-ut Tahrir üyesinin ayrı ayrı bireysel başvurularına verdiği “hak ihlali” kararının ardından Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi de benzer bir karara imza attı ve “geri dönülemez mağduriyetlerin önüne geçilmesi ve hak ihlalinin engellenmesi amacıyla hükümlüler Bülent Giyik, Rıfat Esen ve Sedat Karaca’nın lehine yargılamanın yenilenmesi…, infazın durdurulmasına” hükmetti. Böylece üç Hizb-ut Tahrir üyesi adli kontrol şartı ile tahliye edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin aldığı bu karar olumlu olmakla birlikte öte yandan Türkiye’nin çeşitli cezaevlerinde tutulan onlarca Hizb-ut Tahrir üyesinin mağduriyeti halen sonlandırılmış değil. Hâlbuki Türkiye’deki en üst yargı mercii olan Anayasa Mahkemesi’nin üç ayrı “hak ihlali” kararı, Hizb-ut Tahrir üyeleri lehine verilmiş bir karardır.