Hileli Gıdalara Etkili Ceza Hala Yok
21 Eylül 2020

Hileli Gıdalara Etkili Ceza Hala Yok

Sabah

Köklü Değişim Medya

Türkiye’de insan sağlığıyla oynayan ve gıdalara ambalajda yazan içeriğin dışında malzemeler katıp aldatanlar için etkili cezalar yok. Bu hususta konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hileli ürünlerin ifşasının bazen yeterli olmadığını, etkili cezaların gerekli olduğunu belirtti. Uzun zamandır bu ciddi konu gündemde olmasına rağmen, hükümet hala bu konuda ciddi bir adım atılmış değil.

Adı bilinen market zincirlerinin ve ünlü firmalarında halk sağlığını hiçe sayarak hileli gıda ürettiği bakanlığın rutin yayımladığı ifşa listesinde yer almıştı. Bu listede yayımlanmasına rağmen halen bu hileli gıdalar raflarda satılmaya devam ediyor. Her istediği kanunu bir çırpıda çıkaran Hükümetin, gıdadaki kontrol mekanizmasında ve cezalarda aciz kaldığı kamuoyunda eleştiriliyor.

Pakdemirli, hileli ürünlerin ifşasının bazen yeterli olmadığını, caydırıcı cezaların gelmesi gerektiğini söyledi. Pakdemirli’nin aktardığına göre cezaların artırılması Meclis gündeminde.

Sabah gazetesinden Hülya Güler’e konuşan Pakdemirli, hileli gıdalarla ilgili şunları söyledi:

"2012'den bu yana 1609 firmaya 3605 farklı ürünü ifşa ettik. İfşaları sonuna kadar devam ettireceğiz. Ama bazen ifşa yeterli olmuyor bu konuda etkili cezalarla caydırıcı olunması gerekiyor. Cezaların arttırılması konusundaki yasa tasarısını meclisimize götürdük. Bazen firmalar cezayı ödeyip yoluna devam ediyor çünkü elde ettiği gelir daha fazla. Sıkı bir ceza sistemi getirmeyi istiyoruz."