Seçim Öncesi Türkiye İle Avrupa Arasında Gerginlik
26 Mart 2019

Seçim Öncesi Türkiye İle Avrupa Arasında Gerginlik

Ajanslar-Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri'ye yönelik eleştirisinin ardından, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki gerginlik yeniden tırmandı.

Kendisini ‘İslam düşmanlığı’ ile suçlayan Erdoğan’a yanıt veren Hollandalı Parlamenter Piri, “Bu tanım kabul edilemez. Cumhurbaşkanı Erdoğan popülist siyasetçiler gibi hareket ediyor. Batı'nın, Avrupa Birliği'nin İslam düşmanı olduğunu iddia ederek insanları birbirine düşürmeye çalışıyor. İnsanlar bu tür konuşmalara inanırsa o zaman ne olacak?" diyerek, Erdoğan'ın bu hafta sonu yapılacak seçimlerden önce insanları popülist siyasetçiler gibi bölmeye çalıştığını iddia etti.

Türkiye’de ABD politikaları ekseninde siyaset yürüten iktidar, her seçim öncesi olduğu gibi yeniden Avrupa siyasetine karşı tepki göstererek halk nezdinde oluşan bu kutuplaşmayı oya devşiriyor. Seçimler sonrası ise yeni bir müzakere, ilişkilerin normalleştirilmesi ve karşılıklı verilen sıcak mesajlar sonrası kaldığımız yerden Avrupa ile ilişkiler seyrine devam ediyor.

AP, 13 Mart tarihinde, AP milletvekili ve raportör Kati Piri tarafından kaleme alınan 2019 Türkiye Raporu'nu kabul ederek, Ankara’nın üyelik müzakerelerinin resmen askıya alınması kararına imza atmıştı.

Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında Piri’ye yönelik şu ifadeleri kullanmıştı;

"Avrupa Parlamentosu'ndaki kadını zaten hiç dile dolamaya gerek yok, propagandasını yapmayalım. Bunlar Avrupa Birliği'nin bizimle müzakereleri durdurması tavsiyesinde bulunuyorlar. Dışişleri bakanımız oradaki toplantıda zaten gerekli açıklamaları yaptığı gibi o kadına orada en güzel şekilde cevabını verdi. Ama bunlar dürüst değil. Şunu unutmayacağız. Biz Müslümanız. Bunlar ise İslam düşmanı."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Biz Müslümanız. Bunlar ise İslam düşmanı" sözü yerinde, fakat noksan söylenmiş bir söz.

Zira Avrupa İslam düşmanı da ABD İslam’ın, Müslümanın dost mu? Aynı masaya oturup, ABD’li katillerin kanlı ellerini sıkarken, planlarını uygularken, ABD’nin de bir İslam ve Müslüman düşmanı olduğunu bilmiyor musunuz?

Her gün dünyanın farklı bölgelerinde ABD bombardımanlarıyla Müslümanların nezih kanları oluk oluk akıtılıyor? Unutulmaması gereken şudur; Tüm Kâfir Avrupa olduğu gibi Kâfir Amerika da İslam ve Müslüman düşmanıdır.

Türkiye’de insan hakları konusunda yayınlanan bir raporda, 15 Temmuz 2016 tarihinde düzenlenen darbe girişiminin ardından, farklı toplum gruplarından 18 bin kadının tutuklandığı, keyfi suistimal ve uygulamalara maruz kaldıkları öne sürüldü.

Darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan kadınların çoğunun rutin olarak işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı savunulan raporda, Temmuz 2015 ve Aralık 2016 tarihleri arasında Güneydoğu bölgesinde yürütülen güvenlik operasyonlarında aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da yer aldığı bin 200 kişinin hayatını kaybettiği ve yarım milyon Kürt kökenli vatandaşın göç etmek zorunda bırakıldığı iddia edildi.