Fransa’dan PKK/PYD’ye Aktif Destek!
20 Nisan 2019

Fransa’dan PKK/PYD’ye Aktif Destek!

Asya’nın Sesi

Köklü Değişim Medya

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’te Elysée Sarayı’nda Suriye Demokratik Güçleri SDG/PKK ile görüştü. Görüşme sonrası yapılan açıklamada Macron’un “aktif desteğin sürdürüleceğine” dair SDG’ye güvence verdiği bildirildi.

Görüşme, önceden basına duyurulmadan gerçekleşirken, görüşmeye SDG/PKK adına “Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu” Eş Başkanı Ebid Hemid Mehbaş, YPG/PKK temsilcisi Nesrin Abdullah ve PYD/PKK Fransa Temsilcisi Halid İsa katıldı.

Görüşme sonrası Fransız Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Emmanuel Macron’un “aktif desteğin sürdürüleceğine” dair SDG’ye güvence verdiği bildirildi.

Macron’un, Uluslararası Koalisyon tarafından desteklenen SDG’nin rejim karşıtı muhaliflerle olan mücadeledeki “belirleyici rolünü” övdüğünün belirtildiği açıklamada, “Cumhurbaşkanı, başta ele geçirilen ‘teröristler’ ve ailelerinin yönetimi olmak üzere, kolektif güvenlik açısından tehdit oluşturmaya devam eden Muhalif gruplarla mücadelede Fransa’nın aktif desteğinin devam edeceği konusunda kendilerine güvence vermiştir” ifadeleri kullanıldı.

Finansal Destek

Macron görüşmede Suriye’nin kuzeydoğusunun istikrarın önemine de değindi. Suriye’de sivillerin sosyo-ekonomik istikrarı ve insani ihtiyaçları için Fransa’nın finansal destek tedarik edeceğini bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, 1 Nisan’da yaptığı açıklamada Suriye’nin kuzeydoğusunda yerlerinden edilmiş sivillerin yaşadığı kamplar için 1 milyon euro kaynak sağlayacaklarını bildirmişti.

Daha Önce de Görüşme Yapıldı

Macron, Mart 2018’de de makamında bir SDG heyetini kabul etmiş ve Suriye'de muhaliflere karşı mücadelede kendilerine Fransa’nın desteği konusunda güvence vermişti.

Fransa’nın, ana unsurunu PKK-PYD-YPG’nin oluşturduğu SDG’ye desteği yeni değil. Macron’dan önce cumhurbaşkanlığı yapan François Hollande da Ocak 2015’te Paris’te Charlie Hebdo gazetesine yönelik saldırının hemen ardından, 8 Şubat 2015 tarihinde Elysée Sarayı’nda PYD-YPG/PKK heyetini kabul etti.

Bu görüşme sonrasında Fransız devletinin onayıyla Mayıs 2016’da Paris’te “Rojava Temsilciliği” açıldı.

Cumhurbaşkanlığı görevi Mayıs 2017’de sona eren Hollande, geçen yıl da iki kez PYD-YPG/PKK heyetleriyle gayri resmi biçimde görüştü.

Fransa resmi olarak 2015’ten bu yana Suriye’de muhaliflere karşı mücadelede sırtını SDG’ye dayıyor.