Fitch’in Tahminine Göre 2021’de Yüzde 9,2 Büyüyeceğiz
17 Eylül 2021

Fitch’in Tahminine Göre 2021’de Yüzde 9,2 Büyüyeceğiz

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 9,2'ye yükseltti. Küresel Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye'de 2021'de neredeyse son 10 yılın en yüksek büyümesinin yaşanmasının muhtemel olduğunu belirtti. Kapitalist iktisat nizamında büyüme ve üretim artmasına rağmen, gelirin nüfusa dağıtımı gerçekleşmediği için bu rakamlar yalnızca bir avuç elitin büyümesine işaret ediyor.

Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun Eylül sayısını yayımladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, raporda Türkiye için bu yılki büyüme beklentisini yüzde 7,9'dan yüzde 9,2'ye çıkardı.

2023’e Kadar Çift Haneli Enflasyon

Raporda, mevcut güçlü büyüme oranlarına yükselen enflasyonun eşlik ettiğine dikkat çekilerek, enflasyonun yavaşlayacağı ancak 2023'e kadar çift hane kalmasının beklendiği ifade edildi.

Fitch'in raporunda, Türkiye için yıllık enflasyon tahminleri 2021'de yüzde 17,2, 2022'de yüzde 13,4 ve 2023'de yüzde 10,5 olarak belirlendi.

Bankalar Yüksek Faiz ve Komisyon İle Güçlü Kar Edecek

Fitch, Türkiye'deki bankaların 2021'in ikinci çeyrek raporunda komisyon ücretlerindeki artış, risk maliyetlerindeki azalma ve net faiz marjlarındaki iyileşmeyle faaliyet kârlılıklarının güçlü kalmaya devam edeceğini söyledi. Negatif reel mevduat faizi, enflasyon baskısı ve düşük güvenle dolarizasyonun artabileceğini öngören Fitch, ticari kredilerin büyümesinde ise özel bankaların öncülük ettiğini belirtti.

Küresel Büyüme Tahmini Düştü

Küresel ekonominin 2021 yılı büyüme tahmininin düşürüldüğü raporda, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 6'lık büyüme göstermesinin beklendiği kaydedildi. Fitch, Haziran ayındaki tahmininde küresel ekonominin yüzde 6,3 büyüyeceğini öngörmüştü.

Raporda, arz sıkıntılarının toparlanma hızını etkilediğine işaret edilerek, ABD ve Çin ekonomilerinin bu yılki büyüme performanslarına ilişkin tahminlerin düşürüldüğü, Euro Bölgesi, Türkiye, Polonya, Meksika, Rusya ve Güney Afrika ekonomileri için ise büyüme tahminlerinin artırıldığı kaydedildi.