Faiz Hayat Karartıyor; Takibe Düşen Kredilerde Rekor Artış
23 Eylül 2021

Faiz Hayat Karartıyor; Takibe Düşen Kredilerde Rekor Artış

Ajanslar - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Kapitalist iktisadi sistemin temellerinden olan faiz insanların emeklerini sömürdüğü gibi paranın doğal bir şekilde piyasada dolaşmasına engel olarak ekonomiye kriz olarak yansıyor. Ticari faaliyette bulunmak için çekilen krediler, faiz ödemeleri dolayısıyla ekstra fiyat artışlarına neden olmakla birlikte, gelir gider dengesini tutturamayan bir çok işletmenin de iflasına neden oluyor.

Diğer yandan Türkiye’deki düşük gelir ve hayat pahalığı toplumun büyük bir kesimini tüketici kredilerine teşvik ederek vatandaşın içine düştüğü borç sarmalını daha da derinleştiriyor. Sürecin her daim kazananı ise devlet tarafından koruma altına alınan ve krizlerde dahi kâr rekorları kıran faizci bankalar oluyor.

Pandemi kapanmaları ile başlayan geçim krizi, normalleşe sürecinde enflasyon ve TL’nin erimesiyle daha da büyüyünce, kredilere yeni başvurular eklendi. Ancak geri ödemeler yapılamadı, hacizlerde rekor kırıldı. Geçen yıl 198 bin kişi kredi kartını ödeyemezken bu yıl sayı 222 bine çıktı. İhtiyaç kredisinin son ödeme tarihini geçirenlerin sayısı da ikiye katlandı.

Konuya ilişkin Türkiye Bankalar Birliği bir rapor yayınladı.

Rapora göre 2021 yılının ikinci çeyreğinde takibe düşen bireysel kredilerinin toplamının 2,2 milyar TL'ye yükseldi. Böylelikle takibe düşen bireysel kredilerde çeyreklik bazda rekor artış görüldü.

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) 2. çeyrek “Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri” raporu, bireysel kredilerde takibe düşme hızının arttığını ortaya koydu.

TBB verilerine göre 2. çeyrekte 3 milyon 453 bin kişiye, 88 milyar lira tüketici ve konut kredisi kullandırıldı. Bu dönemde takibe düşen kredi tutarı ise 2,2 milyar TL ile rekor düzeye yükseldi.

Takibe düşen kredilerin 1,9 milyar liralık kısmını ihtiyaç kredileri oluşturdu. Bu dönemde ödenmeyen konut kredileri 314 milyon lira, taşıt kredileri 21 milyon lira oldu.

Kredi kullanan kişi sayısı 25,5 milyonu aştı

Haziran 2021 itibariyle tüketici kredileri ve konut kredileri toplamı yaklaşık 656 milyar TL olurken, kredi kullanan toplam kişi sayısı ise 25 milyon 529 bine yükseldi. Kredi kullanan kişi sayısı önceki yıla göre 1,3 milyon artış kaydetti. Toplam tüketici kredisi ve konut kredileri tutarı yıllık yüzde 19 yükseldi.

Türkiye’de nüfusun yüzde 25’i üç kamu bankasına borçlu

Kredi kullananların sayısı önceki yıla göre 1.3 milyon kişi artış kaydederken kara listeye düşen ödemelerin en büyük bölümünü ihtiyaç kredileri oluşturdu. Bu kalemin ardından konut ve taşıt kredileri geldi. KOBİ’lerin bankalardaki borç defteri de hızla arttı. Hazine Bakanı Lütfi Elvan’ın, bir soru önergesine yanıt verirken kullandığı “Türkiye’de nüfusun yüzde 25’i üç kamu bankasına borçlu” ifadesi de durumun vahametini ortaya koydu.

Halkının büyük çoğunluğunu Müslüman olan Türkiye’de, İslam’ın kesin olarak haram kıldığı faizli kredilere yönelik bu rağbet kapitalist demokratik sistemin insanların hem dünyalarını, hem de ahiretlerini nasıl ifsat ettiğinin acı bir örneği olarak göze çarpıyor. Ayrıca bu durum, faiz başta olmak üzere haksız/haram kazancının her türlüsünü yasaklayarak, servetin adil bir şekilde dağıtılmasını esas alan İslami iktisat sistemine insanlığın ne kadar muhtaç olduğunu gösteriyor.