Esed İdlib’e Yoğun Hava Saldırısı Başlattı
11 Ağustos 2018

Esed İdlib’e Yoğun Hava Saldırısı Başlattı

Anadolu Ajansı

Köklü Değişim Medya

Esed rejimi, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içindeki yerleşimlere yoğun hava saldırıları düzenliyor.

Suriye’de Beşşar Esed rejimine ait savaş uçaklarının, İdlib "gerginliği azaltma bölgesi"nde sivil yerleşimlere düzenlediği şiddetli hava saldırılarında ölenlerin sayısı 25'e yükseldi.

Suriye’de savaş uçaklarının, İdlib gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alan Urum el Kübra'ya düzenlediği hava saldırısında en az 20 kişi hayatını kaybetti. Gün içinde rejim ve destekçilerinin düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 25'e yükseldi.

Esed rejimi, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi" sınırları içinde yer alan kentin batısındaki ve güneyindeki Naciyye, Zuaniyye, Bidame, Cisr eş Şuğur, Sukeyk, Temeniya, Han Şeyhun çevresi ile Hama kırsalındaki Latamne ve Latmin bölgesi ve Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı'nı hedef alıyor.

Hava saldırılarına topçu atışları da eşlik ediyor.

Saldırılarda Varil Ve Fosfor Bombaları Kullanıldı

İdlib sivil savunma kaynakları, hava saldırılarında kullanılması uluslararası anlaşmalarla yasaklanmış olan varil ve fosfor bombalarının kullanıldığını açıkladı.

Sivil savunma kaynakları, ayrıca bugün Sukeyk ve Temeniya'ya 30'dan fazla varil bombası atıldığını belirtti.

Esed, Sonraki Hedefinin İdlib Olduğunu Söylemişti

Beşşar Esed, 26 Temmuz'da Rus TASS haber ajansına verdiği röportajda, şimdiki hedeflerinin İdlib olduğunu açıklamış, İdlib'de yaşayan 4 milyon civarı sivili terörist olarak gördüklerini belirterek tehdit etmişti.

Suriye'nin kuzeybatısında askeri muhalifler ve rejim karşıtı silahlı grupların kontrolündeki İdlib ve çevresindeki bölgeler, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında Gerginliği Azaltma Bölgesi ilan edilmişti ancak rejim ve zaman zaman Rusya, bölgeye hava saldırıları düzenlemeye devam ediyor.

BM’den Türkiye’ye “Sınırlarını Açık Tut Çağrısı”

Birleşmiş Milletler'in (BM) Suriye'deki insani yardım koordinatörü Jan Egeland, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinde çatışmaların artması halinde Türkiye'den sınırlarını açık tutması konusunda yardım isteyebileceklerini açıkladı.

BM'nin çağrısı, Suriye ordusu İdlib'e operasyon düzenlemeye hazırlanırken geldi.

Ordu güçleri, Perşembe günü helikopterlerden bıraktığı broşürlerle harekâtın başlayacağını ilan etti. Broşürlerde, "Savaşın sonu yakın, sizi de Suriye'nin geri kalanı gibi yerel mutabakatlara uymaya davet ediyoruz" dendi. BM ise taraflara "İdlib sivillerin kan gölüne dönmemeli" diye çağrıda bulundu.