Esed: “İdlib Mutabakatı Geçici, Kontrolü Alacağız”
09 Ekim 2018

Esed: “İdlib Mutabakatı Geçici, Kontrolü Alacağız”

Euro News

Köklü Değişim Medya

Beşar Esed, Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib mutabakatını 'geçici bir önlem' olarak değerlendirdi ve muhaliflerin kontrolünde kalan İdlib bölgesinin yakında Şam yönetimine geçeceğini ileri sürerek mutabakatın asıl hedefini beyan etmiş oldu.

Esed’in Baas Partisi'nin merkez yürütme komitesi toplantısında yaptığı konuşmada, "Mutabakat, devletin kan gölünü durdurmak da dahil olmak üzere cephede pek çok kazanım elde etmesini sağlayan geçici bir önlem" ifadelerini kullandı.

Esed toplantıdaki konuşmasını, "İdlib, teröristlerin kontrolünde olan diğer eyaletler gibi devletin kontrolü altına dönecek" şeklinde sürdürdü.

Suriye'deki muhalif güçlerin, 'İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi' olarak adlandırılan, İdlib ve çevresindeki bölgeleri kapsayan alanlardan ağır silahlarını çektiği haberleri geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, 17 Eylül'de, Rusya'nın Soçi kentinde, "İdlib Gerginliğin Azaltılması Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Mutabakatı" imzalamıştı.

Soçi'de varılan mutabakata göre silahlı unsurların 15-20 km derinliğindeki tampon bölgeden çıkmaları için son tarih 15 Ekim olarak belirlenmişti.