Erdoğan:”Kral Selman’ın Cinayet Emrini Verdiğine İnanmıyorum”
03 Kasım 2018

Erdoğan:”Kral Selman’ın Cinayet Emrini Verdiğine İnanmıyorum”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Washington Post gazetesinde kaleme aldığı yazısında Erdoğan, “Kaşıkçı cinayetinin emrinin Suudi hükümetinin üst kademelerinden geldiğini biliyoruz, iki ülke arasındaki dostluk çok eskiye dayanıyor ve kuklaların iplerini elinde tutanların kimliklerini ortaya çıkarmalıyız” ifadelerini kullandı.

Suudi yönetimin hedefte olmadığı yazıda, emri veren üst düzey yetkilileri bildiğini belirten Erdoğan, kendi topraklarında işlenen bu cinayetin bir an önce aydınlatılması için azmettirici isim konusunda Suudi yetkililerin adımını beklediği ve Türkiye’nin itibarının daha fazla zedelenmemesi kaygısında olduğu dikkatleri çekti.Yazıda Veliaht Prens Selman'dan bahsedilmemesi, üzerinde şüphelerin kuvvetlendiği yegâne isim olduğu hakikâtini değiştirmiyor.

Erdoğan, Riyad ile Ankara arasındaki dostluğun tarihinin çok eski olduğunu yazdığı yorumda şu ifadelere yer verdi:

"Bu cinayetin Suudi Arabistan'ın resmi politikasını yansıttığına inanmam için bir neden yok. Kaşıkçı cinayetinin iki ülke arasında bir sorun teşkil ettiğini düşünmek yanlış olur. Aynı şekilde her ne kadar dostluğumuz çok eskilere dayansa da bu, önceden tasarlanmış ve ülkemizde gözlerimizin önünde gerçekleştirilmiş bu cinayeti gözlerimi kapatacağım anlamına gelmez. Bunu da eklemek zorundayım. Kaşıkçı'nın öldürülmesi anlaşılmaz bir olay. Eğer bu vahşet ABD'de ya da başka bir yerde işlenmiş olsaydı bu ülkeler olayın ortaya çıkarmak için sonuna kadar giderlerdi. Bizim de farklı davranmamız mümkün değildir. Hiç kimse bundan böyle bir NATO müttefikinin topraklarından böyle bir şey yapmayı aklından geçirmemeli. Eğer bu uyarıyı kâle almazlarsa bunun ağır sonuçlarına katlanırlar.”

Kaşıkçı cinayetinin Konsolosluk İlişkileri'nin düzenleyen Viyana Konvansiyonu'nun ihlal edilmesi anlamına geldiğini beyan eden Cumhurbaşkanı, "Faillerin cezalandırılmaması çok tehlikeli bir emsal teşkil edecektir" uyarısını yaptı.

"Konsolos Yalan Söyledi ve Kaçtı”

Cumhurbaşkanı, Riyad'ın olayla ilgili 18 kişiyi gözaltına aldığı bilgisini verdiğini hatırlatırken, Suudi konsolosa karşı herhangi bir müeyyidenin uygulanmadığına dikkat çekti:

"Suudi başkonsolos medyaya açıkça yalan söylemiş ve hemen ardından Türkiye'den kaçmıştır. Aynı şekilde yakınlarda İstanbul'daki mevkidaşını ziyaret eden Suudi başsavcının (Suud el-Muceb) işbirliği yapmayı reddetmesi ve çok basit soruları bile yanıtsız bırakması hayal kırıklığı yaratmıştır. Türk savcıları vakayla ilgili daha fazla görüşme yapmak için Suudi Arabistan'a davet etmesi ise umutsuz ve maksatlı bir oyalama taktiğinden ibarettir"

“Kaşıkçı Cinayeti Basit Bir Cinayet Değil”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaşıkçı cinayeti ile ABD'yi sarsan 11 Eylül sadırıları ve Watergate skandalına atıfta bulunarak, "Kaşıkçı cinayeti sadece bir grup güvenlik yetkilisinden daha fazlasının dahil olduğu bir cinayet değildir. Tıpkı Watergate skandalının bir haneye tecavüzden daha büyük ve 11 Eylül terör saldırılarının uçak kaçırmadan çok daha ileri olaylar olması gibi. Uluslararası toplumun sorumlu birer üyeleri olarak Kaşıkçı cinayetinde kuklaların iplerini elinde tutanların kimliklerini ortaya çıkarmalıyız" ifadelerini kullandı.