Erdoğan’dan Trump’a Destek Makalesi
08 Ocak 2019

Erdoğan’dan Trump’a Destek Makalesi

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York Times gazetesi için yazdığı makalede ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararı almakla doğru bir adım attığını belirtti. Radikalleşmenin kökünde yatan nedenleri ortadan kaldırmak için kapsamlı bir strateji önerdiğini vurgulayan Erdoğan, YPG’nin yeni istikrar gücüne dahil edilmesi planını da açıkladı.

Suriye'den çekilme kararı sonrası yoğun eleştiriye maruz kalan Trump'a bir destek mesajı taşıyan makalede, Suriye'de uygulanacak strateji ve planlar da yer alıyor. Amerika muhalefetini, Suriye'deki Kürtlerin akıbeti hususunda aydınlatan Erdoğan, YPG hususunda ise bir dizi planın devreye gireceğini belirtti.

New York Times’daki yazsısında Erdoğan, Türkiye’nin 2016 yılında Suriye’de IŞİD’e karşı savaşta kara birlikleri konuşlandıran ilk ülke olduğunu hatırlattı ve Türk ordusu olarak IŞİD’le mücadelede sağladıkları başarılara değindi.

Erdoğan, “Türkiye sözde İslam Devleti ve Suriye’deki diğer terör örgütlerini yenilgiye uğratmaya kararlıdır. Türkiye, kendi güvenliği ve uluslararası toplumun refahı için yapması gerekeni yapmaya devam edecektir” mesajını verdi.

Terör örgütüne karşı askeri zaferin sadece bir ilk adım olduğuna işaret eden Erdoğan, “Bu terör örgütünün doğduğu Irak’tan alınan ders, erken zafer ilanları ve bunların yol açtığı pervasız eylemlerin çözdüklerinden daha fazla sorunlar yaratacağıdır. Uluslararası toplum bugün aynı hatayı bir kez daha yapma lüksüne sahip değildir” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin, radikalleşmenin kökünde yatan nedenleri ortadan kaldırmak için kapsamlı bir strateji önerdiğini belirterek, Suriye halkının hükümetlerinden kendilerini kopuk hissetmemesi, terör örgütlerinin yerel halkın dertlerini suiistimal edememesi ve herkesin istikrarlı bir geleceğe inanabilmesini sağlamak istediklerini vurguladı.

Atılması gereken ilk adımın, Suriye toplumunun tüm kesimlerinden savaşçıları içine alan bir istikrar gücünün kurulması olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’nin Suriyeli Kürtler’le de bir sorununun olmadığının altını çizdi. Erdoğan şunları vurguladı: “Savaş koşullarında çok sayıda genç Suriyeli, Türkiye ve ABD’nin terör örgütü olarak gördüğü PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’ye katılmaktan başka seçeneğe sahip değildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre YPG militanları çocukları orduya alarak uluslararası hukuku ihlal etti. ABD’nin Suriye’den çekilmesinin ardından, çocuk askerleri ailerine yeniden kavuşturmak ve terör örgütleriyle bağlantısı bulunmayan tüm savaşçıları yeni istikrar gücüne dahil etmek için kapsamlı bir tarama sürecini hayata geçireceğiz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm topluluklar için yeterli bir siyasi temsil düzeyinin sağlanmasının da öncelikler arasında olduğunu kaydetti.

Suriye’nin kuzeyindeki Kürt ağırlıklı kesimlerdeki yerel konseylerin büyük oranda Kürt toplumunun temsilcilerinden oluşacağını belirten Erdoğan, tüm diğer grupların da adil siyasi temsile sahip olmalarının önemine değindi.

Erdoğan özetle şu mesajları verdi: “Türkiye, adımlarımızı dostlarımız ve müttefiklerimizle işbirliği ve koordinasyon halinde atmaya niyetli. Cenevre ve Astana süreçlerine yakından dahil olduk ve hem ABD hem Rusya’yla aynı anda birlikte çalışabilen tek paydaşız. Tüm paydaşların İslam’ın ve dünya genelindeki Müslümanlar’ın düşmanı olan IŞİD’in yarattığı terörü sona erdirmek için güçlerini birleştirmesinin zamanı. Türkiye tarihin bu kritik zamanında bu ağır yükü sırtlamaya gönüllü. Uluslararası toplumun bizim yanımızda duracağına inanıyoruz.