Erdoğan Yeni Kararları Açıkladı
28 Mayıs 2020

Erdoğan Yeni Kararları Açıkladı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, normalleşmeye ilişkin alınan yeni kararları açıkladı. Ayrıca İçişleri Bakanlığı, hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

Erdoğan, sokağa çıkma kısıtlamalarının bir müddet daha süreceğini, 65 yaş üstüne sokak kısıtlamasının devam edeceğini ve 20 yaş altı sokağa çıkma kısıtlaması sınırını da 18 yaşa indirildiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni kararlar madde madde şu şekilde:

- Şehirlerarası seyahat sınırlaması 1 Haziran'dan itibaren tamamiyle kaldırılıyor.

- Kamu personeli 1 Haziran tarihi itibarıyla normal mesaiye başlayacak.

- Kreşler ve gündüz bakım evleri 1 Haziran'da açılacak.

- 65 yaş üstünün sokağa çıkma sınırlaması sürecek. Pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında vatandaşlar istisna kapsamında olacak.

- İşletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşları, maske, mesafe ve temizlik şartıyla iş başı yapabilecek.

-20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma kısıtlamasının kapsamı 18 yaşa indirildi.

- 0-18 yaş grubunun tamamı çarşamba-cuma günleri 14.00-20.00 saatlerinde sokağa çıkabilecek.

- Restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, kaplıcalar gibi işletmeler 1 Haziran'dan itibaren saat 22.00'ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence mekanları ile nargile satışı yapan işletmeler bu kapsam dışında kalacak.

- Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri 1 Haziran'da hizmet vermeye başlayacak.

- Plajlar, milli parklar ve bahçeler 1 Haziran'da faaliyete geçecek. Müze ve ören yerleri de 1 Haziran'da açılacak.

- Hayvan satış yerleri 1 Haziran, hipodromlar 10 Haziran'da yeniden faaliyete geçecek.

- Bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar kaldırıldı. Spor salonları saat 24.00'e kadar hizmet verebilecek.

- Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamalar kaldırıldı.

- Sürücü ve benzeri kurslar 1 Haziran'dan itibaren, kütüphaneler, gençlik merkezleri, kampları 1 Haziran'dan itibaren belirlenen şartlar dahilinde faaliyetlerini sürdürebilecek.

- Açık havada konserler saat 24.00 ile sınırlı olmak üzere başlayabilecek.

Hafta Sonu Sokağa Çıkmak Yasak

İçişleri Bakanlığının yayımladığı genelgeyle Büyükşehir statüsündeki Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak illerinde 29.05.2020 tarihi saat 24.00 ile 31.05.2020 tarihi saat 24.00 arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmasına karar verildi.

Sokağa çıkma kısıtlaması öncesinde 29 Mayıs Cuma günü market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler saat 23.00’a kadar faaliyetlerine devam edebilecek.

30 Mayıs Cumartesi günü market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler evlere servis şeklinde satış yapabilecek

Sokağa çıkma kısıtlaması olduğu cumartesi ve pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri, ayrıca tatlı üretiminin yapıldığı/satıldığı iş yerleri açık olacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması olduğu cumartesi ve pazar günleri vatandaşların dışarı çıkamadığı saatlerde tatlı satışı yapan iş yerleri sadece eve/adrese servis şeklinde satış yapabilecek. Cumartesi ve pazar günleri lokanta ve restoranlar sadece evlere paket servis şeklinde hizmet sunacak.