Erdoğan ve Putin ‘Suriye Anayasası’ Konusunu Görüştü
10 Nisan 2019

Erdoğan ve Putin ‘Suriye Anayasası’ Konusunu Görüştü

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus Devlet Başkanı Putin, Kremlin Sarayı'nda baş başa görüşmelerinde Suriye’de Anayasa komitesinin faaliyetlerine başlaması ve İdlib’te Türkiye-Rusya anlaşmasının uygulanması konularını ele aldılar.

Rus diplomatik kaynaklara göre, iki lider bu yılın başından beri üçüncü kez bir araya geldikleri dünkü görüşmelerinde Suriye ile ilgili tüm konuları kapsamlı bir şekilde ele aldı.

Erdoğan ve Putin, Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Putin basın toplantısında, Suriye'deki durumu istikrara kavuşturmak için Türkiye ile çalıştığını vurgulayarak, "Türkiye, Rusya ve İran, Astana formatı çerçevesinde hep beraber iş birliğine devam edecekler. Önemli olan sahadaki duruma yoğunlaşmak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nun 2254 sayılı kararı çerçevesinde siyasi süreci aktif hale getirmektir. Anayasa komitesinin faaliyetlerine başlamasına katkı sağlamamız gerekiyor" dedi.

“Suriye'deki Adımlar Büyük Önem Arz Ediyor”

Erdoğan, Moskova'ya hareketi öncesi yaptığı basın toplantısında, Putin ile Suriye'deki operasyonları görüşeceklerini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özellikle Suriye'deki adımlar büyük önem arz ediyor. Bugünkü Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı da bu anlamda büyük önem arz ediyor" şeklinde konuşmuştu.

Erdoğan basın toplantısında, terörle mücadele konusunda herhangi bir operasyonun masada olup olmadığına ilişkin gelen soruya ise, “Bütün hazırlıklarımız yapılmış durumda. Bir gece ansızın gelinmesi gereken yere gelebiliriz. Bunlar da bizim yine bu seyahatimizde özellikle baş başa görüşmede ele alacağımız konulardır” diyerek yanıt vermişti.

Rusya’dan Açıklamalar

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Ushakov, Putin ve Erdoğan’ın, özellikle İdlib’te Türkiye-Rusya anlaşmasının uygulanması ve Washington’un Suriye’den çekilme durumu olmak üzere Suriye’deki durumu tartışmaya özel olarak odaklanacağına işaret etmişti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ise, Suriye Anayasa Komitesi'ni kurma çalışmalarının sona ermek üzere olduğu bilgisini vererek, “Anayasa Komisyonunun oluşumunu tamamlama zamanı geldi" dedi.

Bogdanov, Rusya-Türk zirvesine atıfta bulunarak, 25 ve 26 Nisan’da yapılması planlanan Astana müzakerelerinin bir sonraki turundan önce bazı anlaşmaların yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Daha önce, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, bir sonraki turun Dışişleri Bakanları Yardımcısı düzeyinde yapılmasının planlandığını öne sürmüştü.

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhtar Tileuberdi ise, Birleşmiş Milletler' (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in Astana’da Suriye müzakerelerine katılma ihtimaline değinmişti.

Ürdün’de Rusya-ABD Toplantısı

Rus televizyon kanalı RT’nin haberine göre, Ürdün’ün başkenti Amman bu ay içerisinde, Ürdün ile Suriye arasında yerinden edilmiş Suriyelilerin yaşadığı Rukban Kampı konusunun ele alınacağı Rusya-ABD toplantısına ev sahipliği yapacak.

Lavrov’dan Rukban Kampı Yorumu

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın göçmenlerin Rukban Kampı’ndan çıkışını sağlamak için her türlü adımı değerlendirmeye hazır olduklarını aktardı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayfan Safadi ile bir araya gelen Lavrov, görüşme sonrasında yapılan basın toplantısında “Göçmenlerin Rukban kampından çıkarılmasını sağlamaya yönelik her türlü adıma hazırız” dedi.

Lavrov, Ürdün’ün kamptaki göçmenlerin evlerine dönebilmesi için Rusya’nın ABD ile işbirliğine hazır olduğunu da sözlerine ekledi.