Erdoğan ve Putin İdlib Konusunda Anlaştı
16 Mayıs 2019

Erdoğan ve Putin İdlib Konusunda Anlaştı

Köklü Değişim Medya, VOA

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Suriye’nin kuzeybatısı için ortak çalışma grubu kurulması konusunda anlaştıklarını açıkladı. Erdoğan ve Putin arasındaki anlaşma haberinin, önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile mevkidaşı Lavrov’un görüşmesinden sonra gelmesi dikkat çekiyor.

İdlib’e Rusya ve Esed rejimi tarafından başlatılan saldırılarının artmasının ardından ABD ve Türkiye’den benzer açıklamalar gelmişti. Suriye Anayasası için yoğun mesai harcayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu siyasi geçiş sürecinin sekteye uğramasından tedirgin olduklarını bildirmişti. Pompeo da bu sürecin yara almasından duyduğu tedirginliği beyan ederken, İdlib’e yönelik saldırıların durdurulması çağrısında bulunmuştu. Anayasa görüşmeleri BM çatısı altında yürütülse de ABD projenin sahibi olarak planın alt üst olmaması için elinden gelen çabayı göstererek Esed rejimini ayakta tutmaya çalışıyor.

Suriye’nin kuzeybatısında muhaliflerin son kalesi olan İdlib vilayeti geçen aydan itibaren rejim güçleri ve Rusya’nın saldırılarına maruz kalıyor. Birleşmiş Miletler’e göre bölgede yeni başlayan bu çatışma dalgasında 150 bin kişi göç etmek zorunda kaldı, yardım gruplarına göre 120’den fazla sivil de hayatını kaybetti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu çatışmaların BM garantörlüğündeki yeni anayasa çalışmalarına zarar verdiğini de söyledi.

Suriye’de hükümet yanlısı medya kuruluşları, rejim güçlerinin ülkede muhaliflerin son kalesi olan kuzeybatıdaki stratejik Kefrenbude kasabasıyla İdlib vilayetinde Havaş ve Cebriye köylerini ele geçirdiğini bildirmişti.

Suriyeli muhalifler de rejim güçlerine karşı saldırıyla yanıt veriyor.

Esed rejimi son operasyonlarını 2017 yılının Mayıs ayında Türkiye, Rusya ve İran tarafından ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’ olarak ilan edilen bölgeye yönelik yürütüyor.

Muhalefet ve Esed arasındaki bu son çatışmalar, Rusya ve Türkiye arasında Eylül ayında yapılan ateşkesi tehlikeye atıyor. Muhalefetin ellerindeki bölge İdlib vilayetinin büyük kısmını ve ülkenin kuzeybatı ucundaki Hama’nın bir bölümünü kapsıyor. Bu alanlar sekiz yıldır süren savaşta muhaliflerin elinde kalan son bölgeler.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya ziyareti sırasında Rusya Cumhurbaşkanı Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve yaptığı görüşmelerde İdlib de gündeme gelmişti. ABD, Rusya’dan muhaliflerin kontrolündeki son bölgede olan İdlib’e hava saldırılarını azaltmasını istiyor.

Rus ordusu İdlib’deki son operasyonlarını kısıtlı ve muhalefetin hava üslerine yönelik saldırılarına karşılık verme amaçlı olduğunu söylüyor. Ancak ABD’li yetkililer Rusya’nın Esed güçlerinin bölgeye yapacağı tam kapsamlı bir operasyona zemin hazırlıyor olabileceğinden endişe ediyor.